PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Čak i lijevi novinari osuđuju to što Milanović radi. ZDS? Eventualno možemo povećati kazne‘

Plenković nije želio podrobnije komentirati najnovije izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića, rekavši da su ‘besprizorne‘

Boris Milošević, Andrej Plenković i Gordan Jandroković u Jasenovcu

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak kako se u razgovoru s pripadnicima nacionalnih manjina i antifašista razmišlja mogu li se eventualno povećati kazne za upotrebu ustaškog pokliča "Za dom spremni", ali ne i o izmjenama zakona koji bi zabranili njegovu upotrebu.

“Ja sam još jednom naglasio da su postojeći propisi i presude Ustavnog suda vrlo jasne što se tiče pokliča, tu mislim da samo treba ujednačiti praksu. Možemo vidjeti mogu li se eventualno povećati kazne, kako bismo i na taj način djelovali preventivno, ali i sankcionirali one koji krše zakon”, izjavio je Plenković novinarima nakon komemoracije u povodu 77. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac.

Premijer, međutim, nije precizirao razmišlja li se o izmjenama u sferi kaznenog ili prekršajnog zakona. Ima više opcija o kojima se razgovara, kazao je dodavši da sudovi i sad imaju zakonsku osnovu, ali treba ujednačiti sudsku praksu, što može samoinicijativno napraviti i Vrhovni sud.

Poručio je kako je Vlada spremna financirati preuređenje Spomen područja Jasenovac, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastojat će, u dogovoru s ravnateljima škola, osigurati da što više učenika obiđe Jasenovac.

Osvrnuo se i na izjavu izaslanika Ministarstva hrvatskih branitelja Matka Raosa na obilježavanju obljetnice HOS-a u Splitu "da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske", istaknuvši da je Raos “teško pogriješio” te se za to ispričao ministru Medvedu i njemu.

“Nekada ljudi koji nemaju iskustva kažu nešto u trenutcima što ne treba. Mi smo se svi skupa ogradili, osudili smo to, nisam siguran da na takve događaje ubuduće trebamo više ikoga slati”, rekao je dodavši da se to odnosi na događaje koji de facto više liče na provokaciju nego obilježavanje.

Plenković nije želio podrobnije komentirati najnovije izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića, rekavši da su “besprizorne”. Ipak, primijetio je da po prvi put i novinari, među kojima i “lijevo orijentirani”, osuđuju to što Milanović radi.

“To je dobro. Dobro je da se polako izmješta fokus od banaliziranja nekakvog sukoba u činjenice”, rekao je i dodao da Vlada radi svoj posao u interesu građana, a neki drugi koji imaju puno vremena rade nešto drugo.

Na pitanje kako tumači Milanovićevu prozivku da je Gotovinu nazvao udbašem, Plenković je sugerirao kako on to nije rekao te ocijenio da mu novinarka postavlja loša pitanja.

“Sugerirate kao da je rekao istinu. Jel' vi pratite što ja govorim? Jel' vi mislite da sam ja to rekao? Mi se bavimo istinom, drugi se bave nečim drugim. To se može nazvati i patološkim laganjem”, rekao je.

Poručio je i kako su na današnjoj komemoraciji odali počast svim poginulima za vrijeme fašističke NDH u Jasenovačkom logoru.

“Žao nam je svih koji su ovdje poginuli, i Židova i Srba i Roma i Hrvata i antifašista, svih koji su bili protivnici tog režima”, poručio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:43