BIZARNI INCIDENT

Čakovčanka teško optužila bolnicu: ‘Gledala sam kako sestra hrani mrtvu ženu!‘; Ravnatelj: ‘Ne možemo poreći...‘

Nakon što se njena reakcija proširila društvenim mrežama, o svemu se za Jutarnji oglasio i ravnatelj bolnice

Čakovečka bolnica i Ana Novak

 Cropix7Željko Hajdinjak(facebook/

Bizarna se situacija dogodila u Županijskoj bolnici Čakovec. Jedna se Čakovčanka na društvenim mrežama požalila na tretman Odjela gastroenterologije Županijske bolnice Čakovec prema njezinoj majci, ali i njoj samoj kad je pokušala doznati informacije o majčinom stanju koja je bila pacijentica tog odjela. Ana Novak iz Pribislavca požalila se na „izrazito bezobrazno osoblje bolničkog odjela“. Tvrdi da se „prema pacijentima ponašaju kao prema inventaru“, i da je njezina majka iz bolnice izašla bolesnija nego što je u nju ušla, te da su joj uništili svako dostojanstvo.

- ODJEL gastroenterologija – šaka jadnika i vjerujte odgovarat ćete mi svi vi koji ste sudjelovali i jednim dijelom bili priča tog horora. Do zadnjeg atoma svog bića borit ću se za svoju mamu, jer sve što imam i jesam dugujem njoj, a kao što ste se vi sprdali s mene na informacijama, tako ću se ja sada sprdati s vas!! Živa katastrofa! Prokletnici! Odgovarat ćete jednog dana i pred Bogom, a sada pred cijelom državom! Vjerujte nema veće sile između majke i kćeri! Ne silite se da ste jači!– napisala je ljutita mlada žena.

U svojoj podužoj izjavi, u kojoj nije konkretno navela o kojim se propustima prema njezinoj majci radilo, Ana Novak opisala je i bizarnu situaciju iz bolničke sobe.

- Da ima u tim ljudima imalo empatije i ljudskosti, i da se prema pacijentima ne ponašaju kao prema inventaru, tog kobnog ponedjeljka, dotična medicinska sestra uvidjela bi da je mamina cimerica bila mrtva, a ona ju je hranila sondom i davala joj infuziju. Ja sam ta koja sam medicinskoj sestri rekla da ova gđa ne diše, jer sam se igrom slučaja našla u sobi. Žalosno. Ne znam čega ima više u meni - tuge, jada ili bijesa – napisala je Ana Novak i dodala: - Svi smo mi satkani od istoga, i svi smo ispod istog neba i vjerujte Bog sve vidi i ne naplaćuje svaki dan, ali vama besramnici jedni sa spomenutog odjela naplatit će duplo! I neka! Za drugo niste! Niste zaslužili ni mrvu poštovanja, jer istoga nemate! Fuj!

Nakon što su se o slučaju raspisali lokalni mediji, Jutarnji je pitao ravnatelja ŽB Čakovec da se očituje o navodima mlade žene.

- Bolnica se odmah, i prije nego smo ispitali navedene pritužbe koje nam je poslala gospođa Novak, ispričala njoj i njenoj majci na svim eventualnim neugodnostima na Odjelu gastroenterologije. Gospođa se požalila da nije mogla dobiti informacije o stanju svoje majke i njezina briga, a onda i ljutnja, su normalni kad je netko vama najmiliji u bolnici. Odmah je provedena interne istraga, sastalo se stručno povjerenstvo i u bolnicu ćemo u ponedjeljak pozvati inspekciju Ministarstva zdravstva da utvrdi je li i tko pogriješio – rekao je za Jutarnji ravnatelj ŽB Čakovec, dr. Igor Šegović.

image

Igor Šegović

Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Odgovorio je i na pitanje o ženi koju je sestra hranila sondu i davala infuziju, a koja je u tom trenutku već, prema tvrdnjama Ane Novak, bila mrtva.

- Činjenicu da je, za vrijeme boravka kćeri kod majke u bolničkoj sobi, preminuloj pacijentici u istoj sobi mijenjana infuzija, neobranjiva je. Mogli bismo ju pokušati braniti općim teškim stanjem pacijentice, ali nećemo to činiti. Nakon unutarnjeg nadzora i eventualnog nadzora Ministarstva zdravstva i utvrđenog stanja, odlučit ćemo koje mjere poduzeti, rekao je doktor. Šegović.

S Odjela neslužbeno saznajemo kako sestra negira da je žena koju je hranila bila mrtva i da je preminula u trenutku dok je ona upisivala u bolnički karton što je sve davala pacijentici.

Ova se bizarna vijest proširila društvenim mrežama na sjeveru zemlje.

image

Županijsk bolnica Čakovec

Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Iako ravnatelj Šegović ne pokušava poreći pritužbe Ane Novak vezane uz aktualne događaje, na njezinom Facebook profilu piše kako ovo nije prvi put da se ona javno, istim narativom, na društvenoj mreži obračunava s pojedincima koji su joj se zamjerili „neljudskim ponašanjem“. Među njima su i sestra na bolničkom RTG-u te djelatnica Bauerfinda Hrvatska i trgovkinja Ekos slastičarnice.

Pomoćnicu ravnatelja za sestrinstvo županijske bolnice žalosti da je uopće „došlo do ovog događaja i da se on rješava putem medija i internetskih stranica prije nego što su se u ustanovi završile sve zakonske radnje koje su u tijeku, a kako bi se utvrdile sve činjenice iznesenog događaja“.

- U tijeku su očitovanja djelatnika te nadzori koji će utvrditi jesu li točne činjenice svih navoda gospođe Novak. Prema tome će se poduzimati potrebne mjere i zakonite radnje.

Sestrinska profesije koja je sve zahtjevnija iziskuje veliki stručni i profesionalni angažman svake medicinske sestre i tehničara, i cilj je zdravstvena njega i skrb bolesnika, empatija i profesionalan odnos te individualni pristup ovisno prema zdravstvenom stanju svakog korisnika zdravstvene zaštite – zaključuje Valerija Korent.

Županijska bolnica Čakovec nedavno je proslavila 100. rođendan, a prije dva tjedna otvoren je novi Odjel pedijatrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 11:33