OPASNO ŠIRENJE VIRUSA

'Cameron Diaz poginula u padu aviona u Dubrovniku!'

Ako ste otvorili spomenutu vijest u svom sandučiću elektroničke pošte svoje ste računalo vjerojatno zarazili virusom Zeus jer upravo tu priču hakeri koriste kao mamac za žrtve za širenje malwarea
 Sipa, ilustracija

Cameron Diaz poginula je zajedno s 34 putnika u padu zrakoplova Air Force CT-43 'Bobcat' u planinskom području južne Hrvatske nakon neuspješnoj prilaska međunarodnoj zračnoj luci Dubrovnik. Uzrok nesreće su snažna kiša i loša vidljivost. Pogledajte dodatak - vijest je kojim hakeri vrlo uspješno šire računalni virus Zeus po cijelom internetu.

Među 'poginulim' zvijezdama nalaze se većinom filmske osobe te pokoji glazbenik i sportaš.

Hakeri koriste priču o smrti poznatih osoba kako bi natjerali korisnike da otvore elektroničku pošiljku s virusom te zaraze svoje računalo, upozoravaju stručnjaci za internetsku sigurnost.

Prema lažnoj vijesti, zvijezde pogibaju zajedno s još 34 putnika prilikom pada zrakoplova u - Hrvatskoj. Hakeri su kasnije promijenili priču te u nastavku širenja virusa Zeus, zvijezde smrtno stradavaju u prometnoj nesreći.

Poruka elektroničke pošte sadrži i datoteku u .zip formatu koja prilikom otvaranja oslobađa virus Zeus, trojanca koji potom zarazi čitavo računalo.

Korištenje slavnih osoba kako mamaca je 'najstariji trik u knjizi', priznaje Marc Fossi, stručnjak za internetsku sigurnost te direktor Symantecova tima za računalne intervencije.

- Iako je to poznat pristup, ovo je vrlo složen napad. Primijetili smo kako su se dodaci elektroničkoj pošti u obliku .zip datoteka udvostručili u proteklih nekoliko tjedana - objasnio je Fossi.

Ranije ovoga mjeseca, Symantec ističe kako se postotak spam pošte s .zip datotekama podigao na čak 13 posto, što gotovo sedam puta više od statistike prije tri tjedna.

I Symantecova konkurentska kompanija McAfree također je zabilježila skok u hakerskim napadima Zeusa koji koriste smrt slavnih osoba. Primijećeno je kako se priča o smrti Beyonce ili Bon Jovija, Johnny Deppa ili Justina Timberlakea u potpunosti poklapa sa stvarnom pričom o padu zrakoplova nedaleko od dubrovačke zračne luke u kojem je 1996. godine poginuo tada američki ministar trgovine Ron Brown.

U toj je nesreći smrtno stradao Brown zajedno s 34 putnika. Američki je zrakoplov udario u planinu prilikom slijetanja u zračnu luku pored Čilipa.

Fossi ističe kako je za napade zaslužna mala skupina pojedinaca ili možda čak jedna osoba, a povećanje broja napada virusima baziranima na Zeusu objašnjava nedavnim početkom prodaje nove verzije popularnog 'sam-svoj-majstor' alata za kreiranje virusa.

- Najnoviji alat lansiran je nedavno što znači da je cijena prvotne verzije značajno padala i omogućila ljudima da se ubace na hakersku scenu - napominje Fossi.

Prošlog ožujka, Zeusovi su kreatori izradili poseban antipiratski dodatak sličan Microsoftovu kako bi stvoreni program vezali uz određeno računalo. Slično kao što aktivacija Windowsa veže operativni sustav za specifično računalo. Time se pokušalo stabilizirati cijenu programskog alata za stvaranje Zeusa čija se cijena kreće između 3000 i 4000 dolara.

Zeus je prvi puta primijećen krajem 2007. godine od strane SecureWorks istražitelja Don Jacksona i od tada je postao najpopularniji malware, softver napravljen da se neprimjetno ubaci u sistem računala i načini neku vrstu štete, među kriminalcima specijaliziranima za financijske prijevare.

'Poginule' zvijezde:

Alicia Keys

Angelina Jolie

Beyonce Knowles

Bon Jovi

Brad Pitt

Cameron Diaz

David Beckham

Gwen Stefani

J.K. Rowling

Jay-Z

Jennifer Aniston

Jennifer Lopez

Johnny Depp

Justin Timberlake

Kanye West

Madonna

Miley Cyrus

Nicole Kidman

Oprah Winfrey

Ronaldinho

Tiger Woods

Tom Cruise

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:01