SEROLOŠKA TESTIRANJA

Capak: ‘Broj onih koji su došli u kontakt s koronavirusom je manji od dva posto‘

‘Serološka testiranja se rade kontinuirano‘, tvrdi ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak
Krunoslav Capak
 Daniel Kasap/ Pool/Hina

O mogućem drugom valu koronavirusa i prokuženosti Hrvata, govorio je u RTL-u Danas ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ima li bojazni da s turističkom navalom poraste broj zaraženih?

- Kao što ste mogli vidjeti, mi smo prekinuli cirkulaciju virusa u našoj populaciji, mi smo trajno imali 0,1, niti jedan ili jedan ili maksimalno dva slučaja, međutim sad zadnjih nekoliko dana se pojavljuju takozvani importirani slučajevi da nam se unese virus, naročito sad iz Bosne i Hercegovine ovih zadnjih nekoliko dana. Većina zemalja iz kojih dolaze naši turisti također ima još koronavirusnu infekciju, dakle moguće je da se infekcija unese, isto kao što smo radili na početku, mi ćemo nastojati brzo dijagnosticirati, brzo staviti u izolaciju, brzo uhvatiti sve kontakte od oboljeloga i staviti ih u samoizolaciju.

Može li turistička sezona potencirati drugi val?

- Mi mislimo da neće i nadamo se da neće, ali dakako, drugi val je uvijek moguć, ako vam se dogodi masovna infekcija na nekom događaju moguće je da se potencira taj drugi val, ali mi se nadamo da neće, nego da ćemo ga tek imati negdje na kasnu jesen ili zimu.

Što je sa serološkim testiranjima?

- Serološka testiranja se rade kontinuirano, evo mi smo sad pri kraju s našim populacijskim ispitivanjem od 1100 ispitanika, ovih dana ćemo objaviti te rezultate. Mogu jedino preliminarno reći da je broj onih koji su preboljeli, došli u kontakt s koronavirusom očekivano nizak, to jest manji od dva posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:32