RAVNATELJ HZJZ-a

Capak: ‘Da, nedostaje nam više od 150 epidemiologa, ali imamo rješenje za taj problem‘

Dodaje da razgovori epidemiologa s kontaktima traju prosječno pet minuta, a uz jednog zaraženog je vezano oko 10 kontakata
Krunoslav Capak
 Davor Pongracic/Cropix

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dao je izjavu na medije u Ministarstvu zdravstva gdje je održan razgovor o posjetama roditelja djeci koja se nalaze u bolnicama, a koje su bile ograničene na 15 minuta.

- Posjete nikad nisu bile zabranjene. Bolničkim i zdravstvenim ustanovama koje imaju infrastrukturne mogućnosti ništa nije bilo ograničeno. Što se tiče vremenskog okvira od 15 minuta, to je procjena epidemiologa, sigurnosna mjera. I nismo do donijeli ni iz kakvih drugih razloga osim da se zaštite pacijenti. I to je samo preporuka, kaže Capak.

Novinare je zanimalo treba li epidemiolozima pomoć.

- Izračunali smo koliko minuta prosječno traje razgovor s kontaktom zaražene osobe. I po tome, nedostaje nam 159 djelatnika u cijeloj Hrvatskoj. Dakako da bismo bili zadovoljni i s manjim brojem. Mislimo da je najbolje rješenje za to da se završeni doktori medicine, koji trebaju odraditi šest mjeseci pod nadzorom, usmjere u epidemiologiju i da prođu određeni tečaj, izjavio je Capak.

Dodaje da razgovori epidemiologa s kontaktima traju prosječno pet minuta, a uz jednog zaraženog je vezano oko 10 kontakata.

Ravnatelj HZJZ-a kaže da je ukupni dnevni kapacitet testiranja između tri i četiri tisuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:55