SVE TEŽA SITUACIJA

Capak: ‘Epidemiolozi neprestano rade i na izmaku su snaga. Neće još dugo moći izdržati‘

Capak je konstatirao da nismo u fazi eksponencijalnog rasta. ‘Da bismo je tako klasificirali morali bismo imati puno više oboljelih‘.
Krunoslav Capak
 Daniel Kasap/ Pool/Hina

Gostujući na N1 televiziji, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su epidemiolozi "na izmaku snaga" te da "neće više dugo moći izdržati".

"Oni neprestano rade od početka epidemije. Na izmaku smo snaga i razmatramo mogućnost olakšanja njihovog posla", rekao je Capak. "Virus cirkulira, ali situacija ne izmiče kontroli. Epidemiolozi rade težak posao, 24 sata na dan. Treba evidentirati sve bliske kontakte. Situacija postaje sve teža i teža."

Capak je konstatirao da Hrvatska nije u fazi eksponencijalnog rasta. "Da bismo je tako klasificirali morali bismo imati puno više novooboljelih. To vam je kao da na prvo polje šahovske ploče stavite jedno zrno riže. U slučaju eksponencijalnog rasta, za popuniti zadnje polje trebao bi vam cijeli silos", dodao je.

Ravnatelj HZJZ-a rekao je da Hrvatska trenutno ima porast broja zaraženih koji ne želi. "Znali smo da će doći do većeg broja kada smo se otvorili i zabrinuti smo zbog toga. Apeliramo na građane da se pridržavaju mjera", pojasnio je Capak te dodao da su gospodarske aktivnosti omogućene, ali uz epidemiološke mjere.

Capak je rekao da Nacionalni stožer civilne zaštite trenutno ne planira uvođenje novih mjera, ali da se stalno razgovara o "drugim opcijama".

Objasnio je da je Hrvatska restriktivnim mjera pristupila liberalno jer turistička zemlja i zato što je prethodno imala povoljnu epidemiološku situaciju. "Slovenija dopušta okupljanja u zatvorenom do 50 ljudi s posebnim mjerama. Mi smo se odlučili za 100. Sva okupljanja iznad tog broja moraju se prijaviti i podliježu nadzoru. Uvijek postoji mogućnost da se to smanji. Nakon što su noćni klubovi postali izvor zaraze, uveli smo kontrole i sada oni više nisu izvori zaraze. Postrožili smo mjere.", rekao je.

Capak je rekao da se razgovara o zahtjevu Stožera civilne zaštite Istarske županije da se vremenski ograniči rad noćnih klubova.

Ravnatelj HZJZ-a rekao je da se pravila po pitanju kretanja preko granica usklađena s onima Europske unije. "Hrvat se u trećoj zemlji može zaraziti i donijeti je u Hrvatsku. Svi na granici dobivaju uputstva za ponašanje. To jedna mala stepenica ispod samoizolacije", rekao je.

"Mi pratimo situaciju s uvozom infekcija. Na početku su naši građani donosili infekcije, ali bilo je i stranaca koji su dolazili i donosili infekcije. Bilo je i Slovenaca i Austrijanaca. Mi smo odmah donijeli mjere, ali smo ih sada postrožili. Nama se smanjio broj ulazaka iz Srbije za 80 posto, iz Bosne 70 posto.
Ne može se zaustaviti život i promet, ali se može smanjiti."

Capak je rekao da Stožer kontinuirano razgovara o uvođenju maski u svakodnevni život. "Prvo smo išli tamo gdje je rizik najveći. Nakon toga ćemo razgovarati o uvođenju u manje rizična područja, kao što su pošte i banke. Maske se kod nas nisu prije nosile, u drugim su se zemljama nosile", rekao je te dodao da je Stožer protiv represije odnosno kažnjavanja onih koji se ne pridržavaju mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:52