POSEBNE MJERE

Capak komentirao odluku o smanjenju broja dana izolacije: ‘Ona ipak ne vrijedi za sve...‘

Ravnatelj HZJZ-a dodaje da se zdravstveni radnici nakon isteka 10 dana izolacije ne moraju ponovno testirati
Krunoslav Capak
 Hina/Damir Sencar/Pool/Cropix

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u RTL-u Danas je komentirao odluku da umjesto dosadašnjih 14 dana izolacija zaraženih covidom-19 traje 10 dana.

Kaže kako ova odluka stupa na snagu kao i sve preporuke i upute - trenutkom objavljivanja na internetskoj stranici HZJZ-a i vrijede do opoziva, odnosno, novih mjera.

- To znači da osoba koja je od danas pozitivna bit će 10 dana u izolaciji, jedino ako nema još neke od simptoma tipičnih za koronavirus. Posebne mjere su za one osobe koji imaju teški oblik koronavirusa, tešku upalu pluća, ili su hospitalizirani ili su na respiratoru, u njihovom slučaju je granica 20 dana, rekao je Capak.

Dodaje da se zdravstveni radnici nakon isteka tog razdoblja ne moraju ponovno testirati jer se u novoj stručno-zdravstvenoj literaturi tvrdi da se nakon šest ili sedam dana gubi infektivnost te se drugi ne mogu zaraziti tijekom kontakata.

Ponavlja da je za vikend bilo manje testiranja pa je zato danas objavljen prilično nizak broj zaraženih. Podatak da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji tek dvoje novozaraženih ne smatra realnim.

Objasnio je i u kojim situacijama u samoizolaciju ne mora cijeli razred, a u kojem slučaju u samoizolaciju moraju roditelji učenika.

- O tome se u zadnje vrijeme priča, mi epidemiolozi smatramo da ne treba donositi horizontalne mjere za sve. Treba ispitati situaciju. U avionima u takvim slučajevima u izolaciju idu dva reda ispred i iza zaraženog. Tako i u razredima, ali epidemiolog treba procijeniti da nije bilo bliskog kontakta. No, tu isto treba biti opreza, jer se oni mnogi druže izvan škole. Epidemiolog stoga treba jako dobro ispitati situaciju i donijeti odluku ovisno o njoj, kaže Capak.

- Roditelj mora u izolaciju ako je bio u bliskom kontaktu s covid osobom ili ako je njegovo dijete pozitivno. Što se tiče fakulteta, smatramo da nastava treba biti online, jedino da može biti u prostorijama fakulteta tamo gdje zbog specifičnosti programa postoje vježbe, ali propisali smo epidemiološki okvir. Ono što možda zahtijeva posebnu pozornost su studentski i učenički domovi jer mnogi nemaju odgovarajuće uvjete i to bi mogao biti problem ako se netko zarazi, smatra Capak, piše RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:39