PRESICA STOŽERA

Capak: ‘Nismo zadovoljni s dinamikom isporuke cjepiva, tako se nismo dogovorili‘

‘U situaciji smo da moramo restrukturirati plan cijepljenja i nemamo u ovom trenu Pfizerovog cjepiva nego ga čuvamo za docjepljivanje‘
 Ranko Suvar/Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije i iznio nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

- U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja pozitivnih osoba na koronavirus te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321.

Među njima je 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata. U odnosu na jučer je 18 novih. 105 je novih zaprimljenih u bolnice, a 131 je otpuštena.

Preminule su 32 osobe. Prosječna dob je 76.9 godina, s puno komorbiditeta. Imamo dvije mlade osobe u dobi od 28 godine, imale su teške bolesti autoimune i maligne.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 227.969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4770 preminulo, ukupno se oporavilo 219.878 osoba, od toga 796 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 15.878 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.144.819 osoba, od toga 4.863 u posljednja 24 sata. To je 13.53 posto pozitivnih ,

Utrošeno je 64.951 doza cjepiva, Cijepljeno je 55.204 osobe - kazala je Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva.

- Imali smo 643 novooboljela od 4863 testova, prije tjedan dana imali smo 715 novooboljelih od 5335 testiranja, a 8.1. imali smo 1098 novooboljelih od 6742 testiranja. U proteklom tjednu od ponedjeljka do petka imali smo ukupno 3819 novooboljelih a u ovom tjednu 3015, što je za 21,1 posto manje nego u prošlom tjednu. 14-dnevna incidencija je 245,2. Najvišu incidenciju u RH ima Sisačko-moslavačku županiju 428.0, a najnižu Istarska 114,5.Na ljestvici zemalja EU je Hrvatska po 14-dnevnoj incidenciji na sedmom mjestu. Nižu incidenciju ima samo šest zemalja, a sve ostale imaju višu - kazao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak. Kazao je da najvišu incidenciju ima Portugal.

U testiranjima smo na 19. mjestu u EU.

Novi sojevi koronavirusa

- S obzirom na sastanak znanstvene platforme EU, ono što je jasno da je cijeli stručni i znanstveni svijet zabrinut s pojavama mutiranih varijanti virusa. U prvom redu zato što se dosta brže širi, sad već se dokazao još i treća varijanta koja je krenula iz Brazila. Najprije se pojavila u Ujedinjenom kraljevstvu i trećeg tjedna od pojave porast broja inficiranih je bio preko 50 posto. Varijanta u Brazilu za koju se najmanje znalo. Doima se da su to dodatne promjene u odnosu na UK i Južnu Afriku i čini se da bi taj virus mogao izbjeći dijelom odgovor antitijelima kod onih koji su ih razvili prirodno il cijepljenjem, a to može djelovati na serološka testiranja. Premalo se toga zna. Sve je više manje na razini percepcije i kratkotrajnog praćenja gdje se čini da soj iz Velike Britanije nije izazvao teže kliničke oblike i veći broj smrtnosti, ali što znamo o pritisku na zdravstveni sustav, pogotovo ako virus uđe u populaciju čiji se imunološki sustav ne može boriti s njim, definitivno se povisuje smrtnost. Ne nužno zbog samog virusa nego bolesti i infekcije. Jasno je da cijela Europa i znanstvenici su se složili da situaciju treba oprezno pratiti i pojačati kapacitete sekvenciranja i mogućnosti praćenja pojave već otkrivenih mutanata, ali i nekih drugih. Očito je da se ponovno ne ponaša kao njegova braća drugi koronavirusi nego je skloniji mutacijama. Kako vršimo represiju na njega, cjepivom i mjerama, virus će tražiti nove načine za širenje, a dijelom su to promjene u njegovom genomu, mutacije. Moramo biti iznimno oprezni, još uvijek je zimsko razdoblje i ima mogućnost širiti se brzo i kroz različite zemlje. S ovim mutacijama imamo određene spoznaje, ali ne zna se koliko su se te mutirane varijante proširile u kojim dijelovima svijete i koliko utječu na promjenu u kliničkoj slici jer je prerano donositi velike zaključke o tome, kao i na smrtnost. Prvi rezultati su bili ohrabrujući gdje se pokazalo da cjepiva u prometu djeluju na tu varijantu iz Velike Britanije, ali trebat će to dalje pratiti - kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Kazala je da će trebati vidjeti i koliko će serološki testovi biti adekvatni s obzirom na mutacije virusa.

- Svi se nadamo da će postojeći testovi, cjepiva, način liječenja biti dobar i za nove varijante, ali je izniman oprez potreban na svim razinama - kazala je Markotić te dodala da su mjere važne za sprječavanje širenja novih varijanti virusa.

O popuštanju mjera

Stožer je govorio i o premijerovim riječima da će se vidjeti što će se od 1. veljače učiniti po pitanju popuštanja mjera.

- Na to nemam što dodati. Premijer je najavio jučer sastanak oko mjera koje će biti u nedjelju. Bit će članovi Stožera, nadležni ministri i unaprijed ne mogu ništa reći i najaviti jer to bi značilo da je taj sastanak samo neka formalnost, a on to nije kao što nikad nije bio - kazao je ministar Davor Božinović te dodao da će se o svemu razgovarati.

Božinović je govorio i o inspekcijama u skijalištima i toplicama.

- Nemam točne podatke. Jedan ugostiteljski objekt u jednim toplicama je kažnjen jer je radio, a nije smio raditi. Pojačane kontrole se provode - kazao je Božinović.

Božinović je kazao i koliko je kazni naplaćeno za nenošenje maske.

- Naplaćeno je 99, a 853 upozorenja. Što se tiče Državnog inspektorata to baš i nemam analizu - kazao je Božinović.

Odgovorili su i na pitanje o popuštanju mjera i može li do toga doći.

- Pitanje implicira ako se odgovori s da i s ne, da se planira neko značajnije popuštanje. Točno ovo što je rekao potpredsjednik vlade. Imamo povoljnu situaciju, ali i prijeteći dolazak novih sojeva virusa, imamo Sisačko-moslavačku županiju gdje se dogodio potres. Sve to skupa ćemo staviti na stol i vidjeti postoji li korak koji bismo mogli napraviti unatrag što se tiče mjera - kazao je Capak.

- Niti jedna zemlja ne može odgovoriti na to pitanje. Puno je diskusije na tu temu. Ono što se ispred znanstvenika predlaže je da se dio mjera koje se uvode, a imam osjećaj da svi dolaze na ono što cijelo vrijeme radimo, shvaćamo da nema tu paketa mjera koji će kod porasta broja biti adekvatan. Važno je, to je istaknula doktorica von der Leyen, da se mjere prilagođavaju situaciji. Ne mora značiti da ako se mjere provode u Njemačkoj da će one pomoći u Nizozemskoj ili Hrvatskoj. Mora se pratiti situacija, a ponavljali smo koji st to čimbenici koji pored broja oboljelih i pojave novog mutiranog virusa, na koju će populaciju naići, kakve su aktivnosti u tom području... Puno je toga da bi se odgovorilo što sad raditi. Nitko nema spremne nekakve jasne odgovore, ali svi promišljaju prema svojoj situaciji - kazala je Markotić.

O dinamici isporuke cjepiva

Na pitanje moramo li se bojati da će nam se umanjiti doze s obzirom da se licitira s cjepivom, Markotić je kazala da nije sve samo politika.

- Zaštićeni smo kroz EU na neki način da se ne događaju te situacije. Obzirom da sam radila skoro desetak godina u imunološkom zavodu na kontroli cjepiva i interferona, to je novo cjepivo, treba veliki kapacitet da se za cjelokupno stanovništvo proizvede cjepivo. To su zahtjevni poslovi gdje u niz segmenata u proizvodnji morate kontrolirati cjepivo i to su skupe kontrole. Ako u proizvodnji nešto od brojnih kontrola koje se prate za svako cjepivo i moraju biti uredne, ako se bilo što mora ponavljati ili nešto nije u redu treba dodatnog vremena. Ne postoji niti jedan proizvođač kojemu su sve serije završene i da se nešto ne mora ponavljati. To su problemi s kojima se susreću proizvođači i to može biti jedan od razloga zašto će povremeno isporuke cjepiva doći kasnije nego je planirano - kazala je Markotić.

- Nismo zadovoljni s dinamikom isporuke cjepiva. To je daleko od onoga što je bilo dogovarano kod potpisivanja i kad smo ugovarali koliko ćemo cjepiva kupiti. dodatno nam se otežava situacija što su nam se dale veće količine pa se smanjuju i to otežava provedbu plana cijepljenja jer moramo procijepiti sve koje smo cijepili prvom dozom. Uspjet ćemo to napraviti s time da ćemo morati obustaviti nova cjepiva jer nemamo nova cjepiva da počnemo cijepljenje s Pfizerom. Moderna je odstupila od doze koja je obećana, obavijestili su nas da će kasniti tjedan dana s novom isporukom. Nismo zadovoljni, ali možemo poticati EK koja je ugovarala s proizvođačima što se radi kontinuirano. Molimo ih da nam isporuče što su obećali i isporuče količine koje su obećali na neki normalni dio što su obećavali. U situaciji smo da moramo restrukturirati plan cijepljenja i nemamo u ovom trenu Pfizerovog cjepiva nego ga čuvamo za docjepljivanje za drugu dozu i čekamo polovicu drugog mjeseca gdje su obećali veće količine, mada po distribucijskoj listi to ne vidimo. Moderna je obećala da će u tjednu iza 1. isporučiti obećano, nešto više od 11 tisuća doza, možemo se nadati da će to biti tako. Imamo naznake da će nešto do donacija koje su obećane od potresa stići od proizvođača Moderna pa ćemo to iskoristi za daljnje proširenje populacije koja se cijepila prvom dozom. Za Oxfordsko cjepivo stoji da će se registrirati 29.1., iz kontakata koje imamo s njima vrlo brzo će početi distribucija. Dostavili su količine koje će distribuirati EK, a EK radi raspodjelu - kazao je Capak.

Kazao je i da je sekvencioniranje bitno zbog novog soja virusa kako bi se vidjelo kolika je on prijetnja.

- Europska unija je i tu spremna pomoći, zato je Europski centar za zarazne bolesti spreman i financijski pomoći. Koliko sam razumio od profesorice Markotić to nije jeftina disciplina, pogotovo zbog reagensa. To je važno i cilj koji EK postavlja svim članicama je da barem 5 posto onih koji su testirani pozitivnim na covid-19 budu sekvencirani. Naravno da se preferira da to bude 10 posto od svih koji su pozitivni da bi stekli pravu sliku o tome koliko toga ima u populaciji u ovom trenutku s obzirom na kapacitete koji se koriste u tom poslu. Malo tko ima potpunu sliku, osim onih poput Velike Britanije, Irske, detektirali, ali i pitanje koliko je precizna. Moramo se dodatno angažirati da bi se spriječila potencijalna šteta koja se može napraviti od strane novih mutanata - kazao je Božinović.

Kada se očekuje veća procijepljenost opće populacije?

Capaku je postavljeno pitanje zašto je ravnatelj Opće bolnice u Dubrovniku morao u samoizolaciju iako je cijepljen s obje doze.

- Nisam upoznat s tom situacijom, ali trebalo bi nakon druge doze proći 10 do 14 dana da bi imunitet bio potpun. Potrebno je potpuno cijepljenje i nakon toga 10 do 14 dana da bi imunitet bio potpun. To je vjerojatno dogovoreno s epidemiologom i odlučeno je da treba tako postupiti - kazao je Capak.

Capak je govorio i o tome kada očekuje veću procijepljenost opće populacije.

- Sve ovisi o isporuci cjepiva. Spremni smo za puno brže cijepljenje, svi županijski zavodi za javno zdravstvo, domovi zdravlja i liječnici obiteljske medicine su spremni za to, ali cjepiva nemamo. Ako nam AstraZeneca isporuči veće količine nakon registracije mogli bi puno brže cijepiti. Mislim da je skupa sa svim ostalim dozama obećano da do ljeta imamo veliku procijepljenost opće populacije - kazao je Capak.

Ministru zdravstva Viliju Berošu je postavljeno pitanje o poskupljenju lijekova za dijabetičare.

- Sama odluka o poskupljenju nije bila niti na ministarstvu zdravstva niti HZZO-u već na proizvođačima. Uobičajena i zakonska praksa je da HZZO mora napraviti usklađivanje cijena u pojedinim slučajevima, pogotovo kad na listu dolazi veći broj novih lijekova. Većina proizvođača lijekova složila se s određenom cijenom, no neki nisu stoga nisu na osnovnoj listi nego prelaze na dopunsku listu gdje se lijekovi dobivaju uz određenu nadoplatu. Osobni postulat je da se lijekovi koji nemaju svoju paralelu, istovrsne kvalitete, ne može maknuti iz osnovne liste. Vjerujem da je HZZO u svom procesu usklađivanja to uzeo u obzir i na osnovnoj listi je omogućio da ostanu lijekovi jednake kvalitete ili istog učinka - kazao je Beroš.

Stožer je odgovorio gdje je nestao Damir Trut i hoće li podnijeti ostavku zbog vrijeđanja navijača.

- Siguran sam da je na svom poslu - kazao je Božinović.

- Trebali smo svaki tjedan primiti 18 kutija cjepiva. Sad 25.1. bi trebali primiti 10 kutija, to je upola manje. Nakon toga 1. veljače primamo 16 kutija, 8. veljače 16 kutija, 15. veljače 19 kutija i 22. veljače 19 kutija, a dotad su to trebale biti veće količine. Do 15 smo trebali primati svaki tjedan 18 kutija. Smanjili su nam za 30 posto isporuku u idućih mjesec dana. Nije potpuno obustavljeno novo cijepljenje, to vam ja ne mogu reći, to je na županijskim zavodima. To će oni izračunat. Mi ćemo trebati obustaviti, ali ako netko ima doza može proširiti cjepivo. Ali kako sada stvari stoje moramo zaustaviti proširenje Pfizerovim cjepivom - kazao je Capak govoreći o dolasku cjepiva.

O radu kafića i mjerama

Stožer je odgovorio planira li se ublažiti režim rada kafića s obzirom na navode Nacionalne udruge ugostitelja.

- O mjerama zajedno svi promišljamo. Ono što govorimo, ovisno o epidemiološkoj situaciji razmislit ćemo o svim okolnostima. u nedjelju ćemo analizirati sve mjere i za kafiće i terase i donijeti adekvatan odgovor. Morate znati da svatko od nas ima neki uži resor i da s tog aspekta razmišlja. Kao ministar zdravstva najvažnije mi je zdravlje, ali je jasno da ekonomski ministri sagledavaju ekonomske učinke globalne pandemije. Jedino razgovorom i komentirajući mjere s različitih aspekata možemo doći do pravog puta i utemeljenja mjera - kazao je Beroš.

- Dodao bih na to da s obzirom da je to bilo u javnosti od strane spomenute udruge navedeno,ne postoji dokument Stožera o popuštanju mjera na koji su se pozivali. To moram demantirati - kazao je Božinović.

Beroš je i odgovorio misli li da je bilo pametno cijepiti saborske zastupnike te što je s dodatnim dozama cjepiva koje su zatražene za područje pogođeno potresom.

- Nadamo se dobiti dodatnih 100 tisuća doza. Tijekom čitave današnje konferencije govorimo o većim problemima, usporenjima u isporuci. Vjerujem da će s obzirom na specifičnost situacije biti podržana zamolba da nam se dodatno omoguće doze s obzirom an potres. Što se tiče plana cijepljenja, bio je utemeljen. Imamo tri stupa vlasti, važno je da Sabor funkcionira i danas je jedan zakon iz domene zdravstva na tapeti. Mogućnost njegovog funkcioniranja je od osnovne važnosti a nije zanemariv ni propagandni moment, građani moraju vidjeti da izabrani političari su spremni na cijepljenje kao sigurnu, utemeljenu i učinkovitu metodu - kazao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2022 04:31