SITUACIJA EKSALIRALA

Capak o novim mjerama i epidemiološkom stanju: ‘Skočila nam je incidencija, to nije dobro‘

‘Imamo velike brojke, ali nemamo eksponencijalni rast jer bi to značilo da je brojka eksponentno rasla od jučer do danas, a to nije‘
Krunoslav Capak
 Dragan Matic/Cropix

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bio je gost Dnevnik N1 Televizije te je tom prilikom govorio o aktualnom epidemiološkoj situaciji.

- Nažalost, zbog velikog broja zaraženih incidencija je jako skočila i imamo preko 200 zaraženih na 100.000 u 14 dana, što je loše. Još prošli tjedan smo relativno dobro stajali s nešto više od 100 zaraženih na 100.000, međutim, sad zbog ovih brojki preko 1000 i slično, sad nam je jako skočila incidencija", kazao je Krunoslav Capak i dodao da nema govora o eksponencijalnom rastu.

- Ne, nemamo eksponencijalni rast jer bi to značilo da je brojka eksponentno rasla od jučer do danas, a to nije. Imamo velike brojke, imamo veliki rast, ali nemamo eksponencijali rast, objasnio je.

Osvrnuo se na činjenicu da se govori o tome da će liječnici obiteljske medicine tražiti kontakte zaraženih, na što se Kohom žalio.

- Nije točno da je to došlo bez najave, jer sam ja postavio to pitanje već na sjednici Ekspertne skupine kriznog stožera koja je bila prije tri tjedna. Međutim, od tada je situacija eskalirala. Tada smo dobili negativan odgovor od strane Kohoma, ali situacija je eskalirala od tada. I nama se događa da u nekim županijama, gradovima, epidemiolozi ne mogu niti nazvati one koji su pozitivni, a kamoli njihove kontakte, kazao je i dodatno pojasnio:

- Pogledajte kako to brojčano izgleda. Epidemiologa ima ukupno 103 tima u cijeloj RH i nose se sad s oko 1000 oboljelih i 5 do 10 puta više njihovih kontakata, dok liječnika obiteljske medicine ima oko 2.500 timova. I ako tu brojku raspodijelite na dnevni broj slučajeva to je svega nekoliko slučajeva po liječniku. Mi ne tražimo da oni preuzmu naš posao, nego ih molimo za pomoć, za one pacijente koji su njihovi, koji su njihovu osiguranici, što se tiče upisa u platformu, razgovora s njima i traženja kontakta. Naravno da mi epidemiolozi nastavljamo i dalje s kontaktom oboljelih i traženjem kontakata, ali i tražimo pomoć tamo gdje se radi o njihovim osiguranicima, pojasnio je.

Govorio je i o tome priprema li Stožer nove mjere.

- U ovom trenu ne pripremamo nikakve nove mjere, nego apeliramo, educiramo da se primijene one koje je donio Nacionalni stožer. Lokalni, županijski stožeri imaju opciju da primijene strože mjere. Mi ne pripremamo nove mjere nego pratimo što će se događati s ovima, kazao je Capak.

Na upit o odluci veledrogerija o obustavi isporuke lijekova bolnicama zbog duga države od pet milijardi kuna, odgovorio je:

- Ja nisam zadužen za lijekove. Nemamo problema s nabavkom cjepiva jer imamo trogodišnje ugovore. Vjerujem da do nestašice lijekova neće doći, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 15:39