NOVE MJERE

Capak o ograničenju okupljanja: ‘Razgovarali smo o Bogovićevoj i događanjima ispred HNK‘

Obećali smo do kraja tjedna završiti draft verzije novih preporuka, a nakon toga ćemo prodiskutirati to s glavnim akterima, rekao je
Krunoslav Capak
 Damjan Tadic/Cropix

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak za RTL je govorio o uvođenju novih mjera nakon skoka broja novozaraženih u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata koronavirusom su zaražene 542 osobe u Hrvatskoj. Nakon sastanka u Vladi, ministar zdravstva Vili Beroš i Capak potvrdili su da se razgovaralo o setu novih mjera za suzbijanje širenja virusa.

- Sigurno je da ćemo uvoditi obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima kao i na otvorenima gdje nije moguće držati distancu, a razgovaramo i o ograničenju okupljanja, kazao je.

Za RTL je preciznije govorio o mjerama.

- Mi nismo donijeli mjere, ali razgovaramo o njima. Imali smo u ovih tjedan dana čitav niz sastanaka na kojima smo razgovarali o mjerama s biskupima i različitim tipovima ugostitelja. Razgovarali smo o svim mogućim mjerama, tome koji su njihovi problemi u provedbi mjera i o tome kako bi oni ograničili širenje koronavirusa, objasnio je Krunoslav Capak.

- Vrlo je izgledno da će se kao mjera donijeti nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i na otvorenim prostorima gdje se ne može izbjeći bliski kontakt. Vrlo je izgledno da će se ići na ograničenje broja ljudi na različitim okupljanjima', dodao je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Capak je objasnio kako sada imamo čitav niz vertikalnih propisa koji govore o različitim okupljanjima poput krizmi i vjenčanja, no sada će se donijeti jedna horizontalna mjera o ograničenju okupljanja iznad kojeg broja će organizator biti odgovoran za provođenje mjera. Isto će vrijediti i za okupljanja koja dosad nisu bila obuhvaćena sadašnjim propisima, uključujući i ona na otvorenom.

- Primjerice u Bogovićevoj ulici o čemu se danas razgovaralo na nacionalnom stožeru. U to ulaze i okupljanja ispred HNK, pojašnjava Capak.

- Mi smo obećali da ćemo do kraja tjedna završiti draft verzije novih preporuka, a nakon toga ćemo još kratko prodiskutirati to s glavnim akterima tih mjera i nakon toga će one biti donesene kao odluke, kazao je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:29