ŠEF HZJZ-a

CAPAK O PLATNENIM MASKAMA 'One neće zaustaviti virus, netko tko se stvarno treba zaštititi od korone ne može to učiniti s njima. Ali korisne su'

 
Krunoslav Capak
 Damir Krajac / CROPIX

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj je konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite analizirao prednosti i učinke zaštitnih maski.

- Kirurške maske su za jednokratnu upotrebu i kirurzi ih mijenjaju nakon dva sata. One se ne mogu prati i ponovno upotrijebiti. S druge strane, platnene maske mogu se prati, a kad postanu vlažne, treba ih zamijeniti - poručuje Capak.

Objašnjava da maske ne pružaju stopostotnu zaštitu i netko tko se stvarno treba zaštititi s takvom maskom ne može.

- No, ona sprječava širenje kapljica i aerosola svih nas dok govorimo, kišemo, kašljemo, trčimo... U tom smislu je korisna. Ali, ta maska ne zaustavlja virus jer nema tako sitne pore kao kirurška maska - ogvori Capak.

Ponovio je na presici da razvoj epidemiološke situacije idućih mjeseci nije moguće predvidjeti te savjetovao da se dugoročno ne planira održavanje festivala.

Do daljnjeg će biti zatvoren sajam rabljenih automobila na Jakuševcu i sajam rabljene robe na Hreliću, a njihovo otvaranje Capak predviđa tek pri kraju popuštanja protuepidemijskih mjera koje su sada ušle tek u prvu fazu.

Najavio je da će uskoro doći na red i otvaranje centara za rekreaciju, u skladu s postupnim i faznim popuštanjem mjera.

Upitan za dolazak stranih turista s tzv. Covid putovnicama, Capak je ponovio kako ne postoje dokazi da osoba koja ima antitijela ne može proširiti koronavirus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:46