ŠEF HZJZ-a

CAPAK O PRVOJ FAZI POPUŠTANJA MJERA 'Roštilj za Praznik rada? Može, ali s petero ljudi'

Krunoslav Capak
 Tomislav Pavlek / POOL / HINA

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za RTL je komentirao popuštanje mjera čija prva faza počinje sutra.

"Mi smo kroz protekli period stekli jedan kredit, imamo dobru situaciju, imamo rezerve u zdravstvenom sustavu. To nam daje mogućnost da malo popustimo mjere. Odlučili smo to napraviti vrlo oprezno. Sutra počinje prva faza. Mi očekujemo od građana da će se držat svih mjera koje smo propisali", poručio je Capak za RTL.

Na pitanje je li sedam dana između faza prebrzo, odgovorio je:

"Za sedam dana bi se trebalo vidjeti efekte ovog popuštanja mjera."

Imate li povjerenja u građane, pitala ga je reporterka.

"Naši su građani pokazali svijest i odgovornost osim nekih manjih ekskcesa. Zahvaljajući građanima smo postigli ovaj uspjeh", jasno će Capak.

Za nadolazeći Praznik rada, ravnatelj HZJZ-a ima jasnu poruku:

"Roštiljanje je dopušteno, ali treba paziti na distancu. Nije dopušteno okupljanje većeg broja ljudi. Još uvijek vrijedi odredba od pet. Od 11. će to biti 10", kazao je.

Capak je odgovorio i na pitanje o informacijama da je istraga zaključila kako nitko nije kriv za situaciju u splitskom Domu za starije i nemoćne čijih je deset štićenika preminulo od koronavirusa.

"Radi se o kompliciranoj bolesti. Ima jako puno ljudi koji ne znaju da su bolesni. Onaj tko nema simptome ide na posao... Može se dogoditi, dogodilo se u čitavoj Europi. Dogodilo se i u Hrvatskoj. Mi smo brzo reagirali. Zato smo uveli kontrole temperature, testiranja", kazao je.

Ima li ikakve poveznice između debljine i COVID-a 19?

"U zadnjih nekoliko dana se pojavilo nekoliko studija. Tko ima prekomjernu težinu a zaraženi su, rizičniji su bolesnici. I da je kod njih češće potrebno liječenje na respiratoru. Nemamo te podatke, ali planiramo istražiti i to", rekao je na kraju razgovora za RTL Krunoslav Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:27