SPORNA ASTRAZENECA

Capak o smrti nakon cijepljenja: ‘Ti događaji nisu povezani‘, Kaić: ‘Još se ne može reći...‘

Stručno povjerenstvo HALMED-a i HZJZ-a sastat će se u utorak, 16. ožujka
Krunoslav Capak, Bernard Kaić
 Cropix

Stručno povjerenstvo HALMED-a i HZJZ-a sastat će se u utorak, 16. ožujka, kako bi razmotrilo svu potrebnu dokumentaciju i utvrdilo je li plućna embolija, koja je dovela do smrti 91-godišnje žene tri dana nakon što je primila AstraZenecino cjepivo, povezana sa cijepljenjem ili ne, neslužbeno saznaje Jutarnji list.

HZJZ, čiji je šef Krunoslav Capak za N1 televiziju izjavio da je „Komisija zaključila da ta dva događaja nisu povezana“ gotovo istovremeno dok je voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a Bernard Kaić objašnjavao kako je „za sada smrt te osobe neocijenjena te se još uvijek ne može reći da jest ili nije povezana s cjepivom“, na kraju je objavio priopćenje o AstraZenecinom cjepivu i spornom događaju.

HZJZ tako piše kako će Hrvatska, za razliku od dijela europskih zemalja, tijekom istraga o povezanosti cijepljenja s vrlo opasnim zgrušavanjem krvi, nastaviti s cijepljenjem AstraZenecom.

Nastavlja kako je Europska agencija za lijekove (EMA) utvrdila da nema uzročno-posljedične povezanosti između primjene cjepiva AstraZeneca i poremećaja zgrušavanja, da korist primjene predmetnog cjepiva nadmašuju rizike te da se cjepivo treba nastaviti primjenjivati.

Pri kraju priopćenja navodi:

„Do sada u Hrvatskoj nije zaprimljena niti jedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem cjepivima protiv bolesti covid-19. Zabilježena je jedna prijava plućne embolije sa smrtnim ishodom u 91-godišnje osobe koja je vremenski povezana s primjenom cjepiva covid-19 Vaccine AstraZeneca, međutim iz trenutačno dostupne medicinske dokumentacije nije moguće ocijeniti uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem. Zatražena je dodatna dokumentacija kako bi se mogla ocijeniti uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:58