SASTANAK STOŽERA

Capak o zarazi: ‘Mladi ne osjećaju simptome pa se zabavljaju, moramo ih sada pohvatati što više‘

Šef HZJZ-a je komentirao i nove maske koje navodno uništavaju virus, rekavši kako moraju proći testiranja
Krunoslav Capak
 Bruno Konjević/Cropix

Članovi stožera danas popodne u Vladi su se sastali s premijerom i razgovarali o ovim brojkama u posljednjih nekoliko dana kada se obaraju rekordi po broji novozaraženih koronavirusom. Danas je zabilježeno čak 255 novih slučajeva. O epidemiološkoj situaciji s članom stožera Krunoslavom Capakom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Capak kaže da su sa premijerom Andrejem Plenkovićem na sastanku bili on, Božinović, Markotić i Beroš te razmjenjivali informacije i komentirali situaciju, ali nisu došli do nikakvih zaključaka. Uskoro će pozvati i predstavnike lokalnih stožera u Zagreb na sastanak kako bi razgovarali o aktivnostima i mjerama koje nas čekaju na jesen.

- Mislimo da su mjere dobre. Nažalost ne drže ih se svi. Puno ljudi došlo je na obalu, sezona je iznad očekivanja. Masa mladih je na obali, a simptomi bolesti su nam povoljni, većina koji obole nemaju simptome pa se ponašala kao da se ništa ne događa i zabavljali su se i u noćnim klubovima i izvan, a sad kad se vraćaju na kontinent, ispada da su više pozitivni nego što je očekivano. Važno da ih uhvatimo što više pri povratku s tih rizičnih događaja i mjesta, izoliramo i stavimo kontakte u izolaciju - rekao je Capak i dodao kako epidemiolozi na tome intenzivno rade.

Capak je objasnio i zašto Hrvatska nema popis zemalja iz kojih bi bilo zabranjeno ući u zemlju. Kaže kako su se kriteriji dogovarali prije sezone prema preporukama Europske unije koje su bile da se granice otvore prema zemljama slične epidemiološke situacije.

'Kriteriji za crvene liste su relativni'

- U cilju nam je bilo pozvati što više građana EU u Hrvatsku - kazao je docent te istaknuo kako je većina europskih zemalja "zelena prema Hrvatskoj". No dodao je i kako "intenzivno razmišljamo da stavimo neke zemlje na crvenu listu, s višom incidencijom zaraze od nas. Mi smo na sredini", kazao je za Dnevnik.

Ističe i kako su kriteriji o broju zaraženih na 100.000 stanovnika relativni te je većina zemalja koje su nas stavile na "crvene liste" te mjere donijela privremeno.

Na pitanje o novim maskama koje navodno uništavaju virus Capak odgovara da su dobili tu infomaciju te su njegovi asistenti pokušali pronaći literaturu, ali podataka o tome nema.

- Bitno je reći da svaka takva zaštitna maska koja se deklarira da je virucidna treba proći ispitivanja. Za sada nemamo potvrdu i ne bi ih preporučio - kazao je Capak te dodao kako su od HALMED-a tražili informacije o tim maskama.

Za kraj je komentirao ispomoć epidemiolozima od mladih liječnika. Kaže kako je procjena da će ih biti 159, ali svake godine medicinu završi 300 liječnika, a pokušava se s ministarstvom promijeniti uvjeti rada pod nadzorom, koji mladi liječnici moraju proći, te da se za taj rad prizna i epidemiologija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:54