U SKLADU S WHO-om

Capak objasnio sve razloge zašto je proglašen kraj epidemije koronavirusa: ‘I dalje se držite preporuka‘

Više neće vrijediti odluke Stožera civilne zaštite kao ni odluka o nošenju zaštitnih maski, osim kao preporuka HZJZ-a i Ministarstva zdravstva

Krunoslav Capak

 Damir Krajac/Cropix

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak rekao je u četvrtak da je kraj epidemije koronavirusa proglašen u skladu s odlukom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je odlučila da covid 19 više nije međunarodna zdravstvena prijetnja te zbog povoljne epidemiološke situacije u RH.

Više neće vrijediti odluke Stožera civilne zaštite kao ni odluka o nošenju zaštitnih maski, osim kao preporuka koju će objaviti HZJZ s Ministarstvom zdravstva, rekao je Capak nakon Vladine sjednice.

Apelirao je da se budućih preporuka svi pridržavaju te dodao da će se u slučaju eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije razmotriti budući koraci.

U prilog ukidanja epidemioloških mjera Capak je rekao da je broj novooboljelih pao za 40 posto u tjedan dana, a zabilježen je i pad hospitalizacija i broja testiranih dok osoba na respiratoru više gotovo da i nema. Uz to, cijepljeno je oko 70 posto odraslih i velik broj ljudi je preboljelo covid pa su stekli imunitet.

Sve to dalo je razloga da predložimo Vladi i ministru zdravstva da se proglasi završetak epidemije, objasnio je.

Dodao je da je virus još među nama i da treba nastaviti s daljnjim cijepljenjem, sekvencioniranjem virusa, traženjem novih varijanti koje bi eventualno mogle pogoršati epidemiološku situaciju, te traženjem novih i boljih cjepiva i lijekova, kao i borba sa infodemijom uz zadržavanje klasičnih epidemioloških mjera protiv respiratornih infekcija.

Dijagnostika covida i liječenje ostaje kao što je i bilo s time da više nema obavezne izolacije, nošenje maski više nije obavezno, ali se i dalje preporučuje za sve zdravstvene ustanove, za osoblje, pacijente i posjetitelje kao i za sustav socijalne skrbi gdje su mjere opreza potrebne i dalje, rekao je Capak.

Izolacija je i dalje obvezna za pacijente kojima je dijagnosticiran covid, a leže u bolnicama ili su smješteni u domovima za starije te se preporučuje za zaposlenike u tim ustanovama.

Testiranje prilikom ulaska u zdravstvene ustanove i prilikom prijama u domove za starije također se preporučuje kao i za dijagnostičke i terapijske postupke koji generiraju aeorsol.

Novina je da se bolničkim povjerenstvima za hospitalne infekcije daje pravo da sukladno svojoj procjeni daje pravo da propisuju strože ili blaže mjere, pojasnio je Capak.

Novinarima je dodatno je pojasnio da je za hospitalizirane pacijente koji boluju od covida obavezna izolacija od pet dana, a nakon toga trebali bi do 10-tog dana nositi masku.

Upitan je li sve u epidemiji učinjeno kako treba, rekao je da na početku mnoge stvari nisu znali i da su djelovali u skladu sa saznanjima nastojeći optimizirati epidemiološke mjere, kao i drugi.

Očekivali smo da će zaštićenost cjepivom od infekcije ipak biti nešto veća, ali je štitilo od težih oblika bolesti i spasilo mnoge živote, naglasio je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:51