ESTRADA U KORONI

Capak odgovorio Nini Badrić koja negoduje zbog njegovih mjera: Preporuke su vrlo povoljne

Mi smo dali mogućnost glazbenicima da organiziraju koncerte pod novim normalnim uvjetima, poručuje Capak
 Darko Tomas/Cropix

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Dnevniku Nove TV komentirao je situaciju s koronavirusom te najavu dolaska cjepiva u Hrvatsku.

Kazao je da će Hrvatska sasvim sigurno kupiti cjepivo protiv korone, nakon što je ministar Vili Beroš najavio da smo rezervirali milijun i pol doza. - To je vrlo slično nabavci pandemijskog cjepiva protiv gripe. U slučaju da dođe do pandemije, Hrvatska plaća rezervaciju. Oni koji ne plaćaju rezervaciju neće doći do cjepiva - kazao je.

Tvrdi i da je cjepivo namijenjeno osobama preko 50 godina i osobama s kroničnim bolestima te da je važno i da se zdravstveni djelatnici cijepe.

Kazao je da se sasvim sigurno ove godine cjepivo neće razviti jer treba proći brojna ispitivanja na velikom broju ljudi, a zatim treba registrirati cjepivo. Tek potom slijedi proizvodnja. Smatra da će interesa za cjepivo biti, ali kaže kako ono neće biti obavezno. Dodaj je kako ne misli da će se cjepivo razviti ove godine.

- Da se razvije cjepivo za cijeli svijet, neće biti dovoljno šest mjeseci. Ali mi smo u Europskoj uniji i bit ćemo među prvima - kazao je Capak.

Preporučio je građanima skidanje aplikacije za praćenje, a saborskim zastupnicima koji odbijaju nositi maske rekao je da je preporuka da ih stave, iako napominje da one nisu 100-postotna zaštita od korone.

Capak je komentirao i zahtjeve estradnjaka da im se omogući rad. Novinarka mu je rekla da su ga oni, baš poput mladenki, na neki način zamrzili zbog restriktivnih mjera. Kao što je poznato, Nina Badrić je nedavno najavljivala i prosvjed.

- Mi smo s glazbenicima proveli vrlo široke konzultacije, mislim da smo vrlo povoljne preporuke donijeli. Dakako da je nemoguće u ovim uvjetima napuniti Arenu s 5000 ljudi. Podsjetit ću vas da je zadnji takav koncert bio na početku epidemije i da je to bila Nina Badrić. U ovim uvjetima, to je naprosto nemoguće napraviti i to bi bilo jako loše da se to tako napravi. A mi smo dali mogućnost glazbenicima da organiziraju koncerte pod novim normalnim uvjetima.

S time da postoji mogućnost proširenja tog broja. Mi smo ograničili na 1000. Ali mogu dati zahtjev stožerima da se broj poveća - kazao je Capak za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:35