ŠEF HZJZ-a

Capak: Oko 400 tisuća Hrvata je vjerojatno došlo u kontakt s koronom. Imunitet krda? Iduće godine

Testiranja tijekom proljeća pokazala su da je broj onih koji su došli u kontakt s koronavirusom 25 do 30 puta veći od broja zaraženih
 Hina/Damir Sencar/Pool/Cropix

Krunoslav Capak za Dnevnik Nove TV je objasnio što znači da je osoba preminula od koronavirusa, ali da je imala brojne komorbiditete.

- Sasvim sigurno težina i dužina bolesti imaju utjecaja na pojavu onih najtežih oblika bolesti. To može biti i hipertenzija koja je bolest sama za sebe, ali je faktor za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Ne mora to biti neka teška bolest, ali je komorbiditet. Trajanje bolesti sigurno ima utjecaja na kliničku sliku, pa i ishod same bolesti - kazao je Capak.

Kada je riječ o broju stvarno zaraženih, Capak je kazao da su serološka testiranja tijekom proljeća pokazala da je broj onih koji su došli u kontakt s koronavirusom 25 do 30 puta veći od broja zaraženih, odnosno onih kojima je PCR testom potvrđena zaraza koronavirusom.

- Oko 400.000 ljudi je u Hrvatskoj vjerojatno došlo u kontakt s virusom - rekao je i dodao da će se serološka pitanja ponavljati.

Otkrio je i da bi se u Hrvatskoj imunitet krda mogao postići tek sredinom sljedeće godine, odnosno kada više od 50 posto populacije dođe u kontakt s koronavirusom.

Na pitanje o osjetljivosti testova koji detektiraju koronavirusom i u onim slučajevima kada je virus prisutan u vrlo maloj količini i osoba nije zarazna, Capak odgovara da se u posljednje vrijeme intenzivno istražuje koja je količina virusa potrebna da ga se detektira kod zaraznih osoba.

- Problem je u tome što to kod različitih metoda PCR-a može biti drugačije. Isto tako, to značajno ovisi o načinu i kvaliteti uzimanja uzoraka - objasnio je.

Ocijenio je i da je situacija u školama zasad dobra.

- Ako uspijemo održati ovaj tempo nastave sve će biti u redu do kraja školske godine - kazao je Capak za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 11:07