RAVNATELJ HZJZ-a

Capak otkrio koliko ćemo novih slučajeva danas imati: ‘Nešto se manje testira tijekom vikenda...‘

‘Što se tiče Slovenije, Hrvatska neće ići u crveno dok ne dođe do 40 zaraženih na 100.000 u 14 dana‘
Krunoslav Capak
 Davor Pongracic/Cropix

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da će danas broj novozaraženih sigurno biti manji od 100.

'Nešto se manje testira tijekom vikenda, vidjet ćemo kakve će brojke biti sutra', rekao je Capak za N1 televiziju.

Na pitanje po čemu se sadašnja situacija u Hrvatskoj razlikuje od one u Švedskoj na proljeće, Capak je rekao:

'U Švedskoj je bio malo drugačiji sustav. Mi imamo nekakva ograničenja, a u Švedskoj je bilo sve pušteno. Normalno su funkcionirali kafići, restorani, škole... a mi imamo neka ograničenja. Pozivam sve da se pridržavaju mjera.'

Kazao je i hoće li najesen maske biti obavezne čak i na otvorenom.

'Mi smo donijeli obvezu nošenja maski u nekim prostorima. Neće ljudi po ulicama morati obavezno maske, ali na mjestima gdje se ne može izbjeći bliski susret je moguće da će se donijeti obaveze nošenja maski na otvorenom području, rekao je Capak.

Što se testiranja turista tiče, Capak je kazao da se radi o inicijativi da oni turisti koji kod povratka u svoju zemlju moraju imati test, da ga mogu obaviti kod nas.

'PGŽ je organizirala testiranje na Cresu i Lošinju. Razgovaramo s turističkim zajednicama da se omogući testiranje i drugdje, to bi možda produžilo sezonu...', rekao je Capak.

Što se tiče tijeka epidemije, Capak je objasnio kako stojimo u vezi R0 faktora:

'Mi smo povremeno koristili R0 faktor kad se za njega bilo interesa, no ima i drugih pokazatelja poput broja novooboljelih. On je u ovom trenuku skočio i sad je 1,74, to je ovaj četverodnevni. Mi koristimo i predikcijske modele koji nam govore da li će nam brojke padati ili neće. Eksponencijalni rast znači da ste na brojku stavili neki koeficijent, a najmanji koji možete staviti je broj 2, tako da još uvijek nemamo eksponencijalni rast', tvrdi Capak.

Koliko se turista kod nas zarazilo?

'Službena brojka je 54. Imamo i nešto veći broj turista koji su kod nas zaraženi i ostali su ovdje. Tijekom dana ćemo imati tablicu, a radi se o pedesetak turista. Na početku epidemije imali smo velik broj upravo uvezenih slučajeva, najčešće s talijanskih skijališta. Uskoro će opet doći jesen i zima pa i nova skijačka sezona, a s njom i nove epidemiološke mjere.'

'S Austrijancima smo komunicirali uglavnom preko našeg veleposlanstva. Što se tiče Slovenije, ja sam u vrlo bliskom kontaktu s njihovim institutom za javno zdravstvo. Hrvatska neće ići u crveno dok ne dođe do 40 zaraženih na 100.000 u 14 dana', kazao je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:35