ŠEF HZJZ-A

CAPAK OTKRIO KOLIKO DUGO VRIJEDI REZULTAT TESTIRANJA 'Negativnost ne znači da se neće kasnije razviti pozitivnost na virus'

Krunoslav Capak
 Marko Todorov / CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, u Dnevniku Nove TV kazao je da se testiranje liječnika na koronavirus proširuje na koji se vraćaju na posao nakon samoizolacije te na one koji su pozitivni i tek se trebaju vratiti raditi.

- To se već radi. I trebalo bi više testirati one liječnike koji rade na odjelu s rizičnim pacijentima - kazao je Capak.

Dodao je da nema pravila koliko često treba testirati liječnike te da se testira ako ima epidemioloških indikacija. Rezultat testiranja, kako je objasnio, vrijedi 24 sata.

- Nakon toga možete postati pozitivni. Negativnost ne znači da neće kasnije razviti pozitivnost na virus - objasnio je Capak.

Komentirao je i situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je posljednjih dana porastao broj oboljelih te kazao da ne može reći da je situacija eskalirala.

- Oni su imali jedan peak gdje je bilo puno oboljelih u jednom danu, ali treba računati na to da je to velika županija koja ima puno stanovnika - kazao je Capak i dodao da nema saznanja da se tamo krše mjere.

Otkrio je i može li se dogoditi greška prilikom testiranja na temelju koje se za pozitivnu osobu zaključi da je negativna i obratno.

- Ima jako puno situacija u kojima analitičar ne može biti siguran na temelju jednog testa, pa onda stavi +/- i test se ponavlja.

Takvih je situacija bilo puno, a to da je nekome izdan pogrešan nalaz – za takvu situaciju ja ne znam - kazao je Capak za Dnevnik Nove TV.

Kazao je i da je u kontaktu s kolegama iz susjednih Bosne i Hercegovine i Crne gore te da je razgovarao i s kolegama iz Italije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:34