PAPRENO!

Capak otkrio raspon kazni pravnim osobama za nepridržavanje mjera: ‘Provodit će se kontrole‘

Imamo pripremljeno skladištenje i funkcioniranje distribucijskog centra, prva tranša bila bi do 400.000 doza - rekao je o cjepivu
Krunoslav Capak
 Goran Mehkek/Cropix

Pravne osobe u Hrvatskoj od danas bi mogle dobiti i novčane kazne ako se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera, piše Dnevnik.hr.

Krunoslav Capak kaže za Dnevniku Nove TV kako smo do sad imali preporuke, ali od danas su to odluke koje podliježu inspekciji.

 - U donošenju mjera je sudjelovao i glavni državni inspektor Mikulić i upoznat je s kontrolom. Sutra nas čeka odluka gdje će inspektorat imati veliku ulogu jer će provoditi kontrolu. Sad postoji mogućnost kažnjavanja, ako inspektor utvrdi, 20-70 tisuća kuna za pravnu osobu, rekao je Capak te dodao kako još ne postoji odredba za kažnjavanje fizičkih osoba, ali u zakonu postoji mogućnost poveznice i o tome se sada razgovara.

Od danas je nošenje maski obavezno u zatvorenim prostorima, osim u teretanama. "Teretane nisu na spisku", rekao je Capak te istaknuo kako su u komunikaciji s predstavnicima fitness industrije, no još nisu razgovarali o mogućnostima nošenja maski u teretanama.

 - Za vrijeme vježbanja nije moguće nositi masku, ali za vrijeme boravka u prostorijama bi se moglo. Još nismo o tome razgovarali, rekao je ravnatelj.

Što se tiče radnog vremena ugostiteljskih objekata u Zagrebu Capak kaže da Nacionalni stožer još nije dobio prijedlog zagrebačkog stožera, ali su razgovarali s ugostiteljima i "sutra će se donijeti odluka Nacionalnog stožera koja će vrijediti u svim županijama za radno vrijeme".

 - Gužva je, puno ljudi se vozi autobusima, zamolili smo lokalne stožere da pripreme češću frekvenciju buseva i ograničavanje broja ljudi, a ako bude potrebno Nacionalni stožer će propisati mjere, kazao je Capak o predstojećem blagdanu Svih svetih te dodao kako treba prorijediti i kioske s cvijećem i svijećama ispred groblja jer se i oko njih stvaraju gužve.

Krajem godine na tržištu bi moglo biti prvo cjepivo za koronavirus, Oxfordsko cjepivo moglo vrlo brzo dobiti odobrenje, a Hrvatska je već spremna za skladištenje i distribuciju jer se predbilježila za cjepivo zajedno s Europskom komisijom.

 - Imamo pripremljeno skladištenje i funkcioniranje distribucijskog centra, prva tranša bila bi od 200 do 400 tisuća doza, rekao je Capak te istaknuo kako je cjepivo protiv gripe već u Hrvatskoj, a krajem tjedna očekuje se početak cijepljenja.

 - Prva tranša je u Hrvatskoj i distribuira se i očekuje se krajem tjedna cijepljenje, rekao je te dodao kako je u prvoj tranši osigurano 250.000 doza za ranjive skupine.

Stožer objavio mjere o obvezi nošenja maski i ograničavanju društvenih okupljanja

Nacionalni stožer Civilne zaštite objavio je u ponedjeljak odluke kojima se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

Organizatori društvenih okupljanja obvezni su, najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja, putem elektroničke pošte županijskog centra 112, zatražiti suglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog županijskog stožera civilne zaštite, stoji u odluci o ograničavanju okupljanja.

Županijski stožer je obvezan odgovoriti na podneseni zahtjev u roku od 48 sati od zaprimanja zahtjeva za suglasnost.

Društvena okupljanja za koja se odbije tražena suglasnost ili društvena okupljanja za koja je, na temelju ove odluke, trebala biti zatražena suglasnost, a nije zatražena, ne smiju se održati.

Nužna epidemiološka mjera ne odnosi se na: profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbenih obreda i svadbenih svečanosti, pogrebe, posljednje ispraćaje i polaganja urni, vjerske obrede izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Na prijedlog županijskog stožera civilne zaštite ograničavanje društvenih okupljanja za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave može se urediti na drugačiji način od propisanog ovom odlukom.

Odlukom Nacionalnog stožera uvodi se nužna mjera obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski za  zaposlenike  zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima te zaposlenike ustanova socijale skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelje korisnicima, ako su posjete u tim ustanovama dopuštene.

Maske moraju nositi vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu, zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke.

Također su ih obvezni nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije, zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima, zaposlenici u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje dva metra te vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru.

Maske su obvezni nositi gledatelji na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenim prostorima, posjetitelji svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru te druge osobe koje na to obveže njihov poslodavac.

Maske za lice ili medicinske maske građani su obvezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme - preko usta i nosa, a ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja na svojim mrežnim stranicama objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ova odluka Stožera ne odnosi se na rad u osnovnim i srednjim školama, visokim učilištima te ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.

Obvezuju se poslodavci i organizatori društvenih, javnih i drugih okupljanja da provode kontrolu korištenja maski.

Odluke Nacionalnog stožera CZ primjenjuju se od 13. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2020 16:23