OTVORENO

Capak: ‘Sve je pod kontrolom. U idućih 10-ak dana imat ćemo bolju epidemiološku situaciju‘

Komentirao je trenutnu situaciju u zemlji i rekao kako su i prije počeli planirati otvaranje pojedinih aktivnosti
HRT Otvoreno

U večerašnjoj su HRT-ovoj emisiji Otvoreno gosti razgovarali o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj nakon porasta broja zaraženih koronavirusom u posljednjih nekoliko dana.

- Nama se epidemiološka slika pogoršala unazad 10-ak dana. Od sredine svibnja do sredine lipnja smo imali izvanrednu epidemiološku situaciju i po broju novooboljelih smo bili prva zemlja u Europi, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, koji se u Otvoreno javio putem Skypea.

Komentirao je trenutnu situaciju u zemlji i rekao kako su i prije počeli planirati otvaranje pojedinih aktivnosti poput škola, fakulteta.

Sredinom lipnja se, dodao je, situacija počela pogoršavati kada su se naši građani zarazili u BiH, a paralelno su popuštale mjere i građani su se početi slobodnije ponašati. Nakon toga je došlo do slučaja u Đakovu kada se u samostan vratilo nekoliko osoba s Kosova. Rekao je kako su od dva slučaja nastala dva velika žarišta.

Capak smatra da je situacija pod kontrolom, HZJZ je u dnevnom kontaktu s osobama na terenu. Dodaje da se te situacije ne mogu riješiti preko noći, ali stavlja se pod kontrolu iz dana u dan i vjeruje da ćemo u idućih 10-ak dana imati bolju epidemiološku situaciju.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija komentirao je što bi bilo kada bi Slovenija dala preporuke svojim građanima da ne dolaze u Hrvatsku, kaže da su oni naši dragi susjedi i da ipak nećemo završiti na njihovoj žutoj listi. Naglasio je da u Hrvatskoj još nismo imali niti jednog gosta koji je došao i donio virus.

- Gosti se više boje i plaše povratka i uvjeta koje će morati proći kada će se vraćati kući, rekao je u Otvorenom Sean Lisjak, predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore koji se u emisiju javio iz HRT-ovog studija iz Pule. Niti on nema informaciju da je itko od gostiju zaražen.

Dodao je kako su marine popunjene, a zaživio je i čarter promet. Sve je to daleko od onoga na što smo navinuti.

Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova i pomoćnik Glavnog ravnatelja policije govorio je o otvaranju granica i o tome što će se mijenjati od 1. srpnja.

- Europsko vijeće je uputilo u pismenu proceduru preporuku o postepenom ukidanju ograničenja putovanja, prvenstveno se odnose na ograničenja koja su međusobno nametnule zemlje članice, a tek onda i na treće zemlje. Lista trećih zemalja još nije usuglašena, rekao je.

Odluka Vijeća će se znati sutra, vjeruje da će Stožer sukladno tome odrediti i donijeti odluku kako će biti dalje.

- Postoji jedna blaga šizofrenija, neodlučnost i strah s jedne i druge strane, rekao je Marko Jurčić, savjetnik predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Smatra da treba ići u otvaranje granica, ali uz mjere opreza. Dodaje kako ne možemo otvoriti granice, a da ne očekujemo niti jedan novi slučaj.

- Potreban je lagani balans, rekao je.

Capak je rekao kako su sve zemlje počele relaksirati mjere nakon čega im je broj novozaraženih porastao.

- Mi se moramo naučiti živjeti s koronavirusom među nama jer on neće nestati tako skoro, ima više varijanti što će se u budućnosti događati, ali u ovome trenutku moramo naučiti živjeti s koronavirusom i držati se epidemioloških mjera, dodao je.

Naglasio je kako neće koronavirus nestati čak i ako nema turista, on je u populaciji i cirkulirat će.

- Širenje koronavirusa na druge osobe sprečava pridržavanje epidemioloških mjera, dodao je Capak.

Fain kaže kako se moramo prilagoditi na "novo normalno" i na "nove normalne brojke" i ne možemo to uspoređivati s 2019. ili 2018.

Na pitanje kako nesigurnost utječe na gospodarska kretanja, Jurčić je rekao da očekivanja koja smo imali jučer su puno manja od onoga što imamo danas. Dodao je kako se teško može predvidjeti što će biti jer ne znamo kada ćemo imati cjepivo, niti kakav će biti drugi potencijalni val na jesen. Rekao je kako sigurno možemo reći da potpunog "lockdowna" više neće biti ne samo kod nas, već i na području cijele EU.

Ničeno je govorio o tome kako je putem aplikacije više od 50.000 osoba uputilo upite kako doći u Hrvatsku. Svaka osoba će biti epidemiološki praćena i kontrolirana preko graničnih prijelaza.

Osvrnuo se i na državljane BiH, koji su bili izuzeci za ulazak u Hrvatsku, oni su mogli ulaziti zbog "neodgodivih osobnih razloga". Na njih će se, dodao je, odnositi mjere HZJZ-a, čiju odluku očekuju sutra.

Lisjak kaže da su se dobro pripremili za dolazak gostiju, što su honorirali da sada u najtežim vremenima. Dodao je da lijepa priroda, dobra epidemiološka situacija i mjere koje se provode u marinama rezultiraju time da se u marinama ne bilježi veliki pad stalnih klijenata.

Rekao je da imamo odličnu situaciju i da je nevjerojatno za očekivati da nitko od gostiju ne donese koronavirus.

Komentirajući korigiranje cijena, Fain kaže da će tržište regulirati cijene i u jednom trenutku će se morati odlučiti hoće li ostati prazni ili napuniti svoje kapacitete. Rekao je da se moramo prilagoditi situaciji, a svatko će morati odlučiti za sebe.

Jurčić od nove Vlade, koja će odlučivati o daljnjim potporama gospodarstvu, očekuje nastavak ovakvog odnosa prema poduzetnicima kakav je bio posljednjih mjeseci, primjenu skraćenog radnog tjedna i jači naglasak na sredstva koja možemo dobiti iz EU.

- Danas se o tome razgovara premalo, jer su sredstva znatna, i često se razgovara površno jer se misli da su to sredstva koja će pasti s neba svakome u ruke i da će ih moći trošiti kako hoće. To su sredstva koja su vrlo ciljana, rekao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 20:19