NA OPREZU SU

Capak: ‘U mjesec dana nije potvrđen ni jedan uzorak s omikronom, no blagdani će promijeniti stvar‘

Tijekom blagdana ima puno više druženja kao i dolazaka u Hrvatsku iz ostatka Europe

Krunoslav Capak

 Ronald Gorsic/Cropix

"Od početka mjeseca poslali smo na sekvenciranje u tri navrata u laboratorij ECDC-a 958 pozitivnih uzoraka na covid-19 i dobili smo rezultate za njih 864. No, rezultati pokazuju da nije potvrđen ni jedan uzorak s omikron sojem", kaže dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodaje da se očekuju rezultati za još 94 uzorka poslana u ECDC 14. prosinca.

To znači da za sad omikrona u Hrvatskoj nema u većem broju jer dokazan je kod samo osmero testiranih. Za još 13 uzoraka smatra se da su visoko suspektni, a konačan rezultat trebali bi potvrditi rezultati sekvenciranja koji su u tijeku u hrvatskim laboratorijima.

Inače, iz HZJZ-a su 27. prosinca poslali još 1200 uzoraka na sekvenciranje u europski laboratorij. Među njima bi već mogao biti i dio s omikron varijantom, a rezultati se očekuju za desetak dana.

Naime, Capak kaže je tijekom božićnih blagdana, a tako će biti i za Novu godinu, bilo puno više druženja, dolazaka u Hrvatsku iz ostatka Europe gdje je omikron već dokazan u većem obimu pa se sasvim sigurno može očekivati i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:24