15 DOZA

Capak: U Varaždinu se cjepivo bacilo zbog manjka interesa zdravstvenih radnika, Čačić: Stvar je sad raščišćena

U bolnici nisu znali kakav je protokol, a s cjepivom nisu htjeli riskirati pa davati više doza od količine koju deklarira proizvođač
Cijepljenje u Varaždinu, ilustracija
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Zašto je Opća bolnica Varaždin bacila 15 doza cjepiva? Pitanje je to postavljeno na konferenciji za novinare kad je javnost prvi put čula da se, dok se do cjepiva još uvijek dolazi na kapaljku, negdje, eto, ono i baca.

- Opća bolnica Varaždin u novim okolnostima utrošila je sve deklarirane doze cjepiva Pfizer/BioNTech 5+1, dok se manji dio sedmih doza kod cijepljenja prvom dozom nije uspio upotrijebiti (15 doza cjepiva).

U Općoj bolnici Varaždin cjepivo se ne baca, već se radi o planskim dozama cjepiva koja se u danom trenutku nisu upotrijebila. Opća bolnica Varaždin zaprima odmrznuto cjepivo koje se upotrebljava u određenom kraćem vremenu. Dana 5. veljače 2021. i 12. veljače 2021. godine u odnosu na planirane osobe za cijepljenje sedmom planskom dozom isto se nije uspjelo upotrijebiti iz razloga ograničenog vremena upotrebe cjepiva - objasnio je ravnatelj OB-a Varaždin dr. Nenad Kudelić.

Krunoslav Capak je novinarima rekao da je do bacanja cjepiva došlo zbog manjka zainteresiranih zdravstvenih radnika.

Ministar Vili Beroš se nadovezao:

- Ravnatelj mi je rekao da su imali problema animirati djelatnike u bolnici za cijepljenje. Osim toga, izdali smo dodatak postupniku za postupanje s ostatkom cjepiva tako da je to najbolji odgovor na ovo pitanje i takvih će slučajeva ubuduće biti manje. Backup liste se sada mogu pozivati u slučaju viška cjepiva - rekao je ministar.

Jutarnji također doznaje da u bolnici nisu znali kakav je točno protokol, a s cjepivom nisu htjeli riskirati pa davati više doza od količine koju deklarira proizvođač.

- Dakle, može li to stvoriti neki pravni problem u odnosu na proizvođača? Proizvođač nije upozorio da možeš cijepiti i više od deklariranog broja i da on garantira i za to više. Što da netko dobije nuspojave, svinjarije se dogode i tko bi bio kriv? Da li oni koji nisu htjeli baciti cjepivo pa su cijepili ili Pfizer čije je cjepivo izazvalo te nuspojave? Tako je meni rečeno. Šteta što smo ih bacili, ali ni ja, ni u bolnici nisu znali kakvi su propisi, priznaje li Pfizer više od onoga što je deklarirano. Sljedeći smo dan dobili upute od Ministarstva i gotovo, znamo što treba i stvar je raščišćena - izjavio je Radimir Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:02