SPASONOSNA VAKCINA

Capak: ‘Važno je da budemo među prvima zemljama koje će početi cijepiti svoju populaciju‘

Još ne znamo koje će cjepivo biti prvo registrirano. Najvjerojatnije će biti ono oxfordsko proizvođača Astra Zeneca, rekao je.
Krunoslav Capak
 Davor Pongracic/Cropix

Hrvatska za početak cijepljenja protiv koronavirusa, koje je sve bliže, provodi intenzivne pripreme. U našu zemlju stiže 4 milijuna i 600 tisuća doza cjepiva, a prve doze trebale bi stići već u prosincu. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je jučer kako smo već sada osigurali cjepivo za preko 50% stanovništva.

Bio je gost emisije U mreži prvog Hrvatskog radija gdje je govorio o pojedinostima vezano za cijepljenje.

- Hrvatska je osigurala dovoljne količine cjepiva preko EU-a i to s tri proizvođača. Nastavit ćemo pregovore i s ostalim proizvođačima. Ali već sada imamo osigurana cjepiva za preko 50% stanovništva. Još ne znamo koje će cjepivo biti prvo registrirano. Najvjerojatnije će biti ono oxfordsko proizvođača Astra Zeneca koje je u vrlo visokoj fazi treće faze kliničkog ispitivanja. Kada će biti spremno - ne znamo još, ali prema onome što smo jučer od njih čuli, to bi trebalo biti uskoro, rekao je Capak u emisiji U mreži Prvog.

- Ima nekih najava da bi Pfizerovo cjepivo moglo prvo biti spremno. Mislim da je važno da što ranije počnemo cijepiti i da budemo među prvima zemljama koji će početi cijepiti svoju populaciju. Mi smo i s Pfizerom smo sklopili ugovor, naručili smo milijun doza, odnosno tražili smo milijun doza ali konačan broj ćemo doznati kada EU rasporedi količine prema zemljama, rekao je.

- Cjepitelji će biti liječnici opće prakse, pedijatri i zavodi za javno zdravstvo. Možda će za posebne dijelove populacije biti organizirani i brzi timovi za cijepljenje. Prvo ćemo cijepiti vulnerabilne skupine, starije skupine populacije i ljude s komoditetima. Jako je važno da se obuhvati i strateški bitnu populaciju - zdravstvene djelatnike, djelatnike u domovima za starije i eventualno policiju i vojski. Ali to ćemo znati tek kada budemo znali koliko ćemo cjepiva dobiti, rekao je.

Cjepivo će biti dobrovoljno i besplatno za strateške i vulnerabilne skupine.

Hrvoje Šimić, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice, koja je sekundarni COVID centar za oboljele s područja Osječko -baranjske županije, kaže da je trenutačno u našičkoj bolnici 36 covid bolesnika a u tijeku je transfer još 10 pacijenata. Kapacitet im je 50 pacijenata.

- Do sada je u našoj bolnici preminulo 6 osoba. Jučer je preminulo 5 osoba od kojih je dvoje bilo mlađe životne dobi što je upozorenje svima nama da se Covid-19 ne smije podcijeniti. Kod jedne osobe se radilo o prethodnom komorbilitetu maligne bolesti, dok se kod druge, prema mojim spoznajama, radilo samo o pretilosti kao rizičnom faktoru, rekao je.

Capak ističe da su naše brojke zabrinjavajuće.

- Jučer smo imali preko 2500 novih slučajeva. Ne znamo kolike će brojke biti danas. Brojke su zabrinjavajuće jer se iz tih novooboljelih generiraju i teže oboljeli i oni koji će trebati respirator i oni koji će, nažalost, na kraju umrijeti. Dobro je što je tjedni postotni rast, koji je prije dva tjedna bio 100%, pao i prošli tjedan je iznosio 4,2, rekao je Capak. Dodao je da Nacionalni stožer donosi mjere ali ih lokalni stožeri predlažu.

- Nacionalni stožer je omogućio lokalnim stožerima do prema potrebi donesu strože mjere, istaknuo je Capak uputivši poziv županijskim stožerima da predlože mjere.

- U Hrvatskoj je trenutačno udio zaraženih u broju ukupno testiranih 28 posto, rekao je.

Ravnatelj našičke bolnice rekao je da su i oni, kao i sve ostale bolnice, u posljednje vrijeme imali određenih problema u nabavi lijekova i opreme ali, kako je naglasio, niti jednom pacijentu nije bio uskraćen lijek.

Capak je rekao da bi bilo dobro da imamo 90-postotnu procijepljenost ali da je to teško za očekivati znajući situaciju kod nas.

- Ovogodišnja potražnja za cjepivom protiv gripe je vrlo velika pa se polako vraćamo na stanje prije 2009. godine kada je antivakcinalni pokret počeo jačati. Mi smo time zadovoljni i nadamo se da će potražnja rasti i iduće godine, rekao je. Kaže da još nemaju izolat ovogodišnje gripe ali se ona pojavila i na sjevernoj hemisferi. Gripa se kod nas obično pojavljuje početkom prosinca, dodao je.

Komentirao je i antivakcinalni pokret. Kaže da je najgore kada liječnici govore protiv cijepljenja.

- To se dogodilo s jednom studijom gdje je jedan medicinski djelatnik povezao cjepivo protiv ospica s poremećajima autističnog spektra zanemarivši vremenski slijed. To je ojačalo antivakcinalni pokret. Primjer je i sezonalno cjepivo iz 2009. godine gdje su i neki liječnici i antivakcinalni pokret govorili da je cjepivo proizvedeno u 6 tjedana i da nije sigurno pa se te godine protiv gripe cijepio tek mali dio populacije, kaže.

Ističe da opasnost da se tako nešto tako dogodi ali da će oni sve učiniti da se to ne dogodi.

- Najbolje oružje protiv antivakcinalnog pokreta je točno i pravovremeno informiranje, ističe dodavši da su blagodati cijepljenja puno veće od mogućih nuspojava.

- Cijepljenje je jedno od najboljih ako ne i najbolje oružje i javnozdravstveni mehanizam ikad izumljen. Od prve pojave cjepiva mi smo iskorijenili nekoliko smrtonosnih bolesti a mnogima smanjili širenje, ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:03