KRIVE BROJKE

Capakov istup na presici Stožera zapalio mreže, glasnogovornik Vlade ga ispravio: ‘Očiti lapsus koji neki sada zlorabe!‘

Društvene mreže su se zapalile i počela su se postavljati pitanja zašto se uvode covid potvrde, kada obolijeva više cijepljenih nego necijepljenih

Krunoslav Capak

 Ronald Gorsic/Cropix

Predstavljajući dnevne podatke vezane za epidemiju koronavirusa, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak, jučer, na konferenciji za medije iznio je podatak da od ukupnog broja oboljelih u 24 sata je 75 posto cijepljenih.

- U zadnja 24 sata imali smo 307 hospitaliziranih od kojih 158 ili 49 posto nije cijepljeno. Na respirator je stavljeno 25 osoba, od kojih 19 ili 76 posto nije bilo cijepljeno. Preminulo je 36 osoba od kojih je 9 ili 25 posto cijepljeno. Oboljelo je 6932 osobe, od kojih je 1790 ili 25 posto nije cijepljeno - iznio je Capak podatke.

Riječ je, naravno, o lapsusu koji nisu primijetili prisutni novinari, ali su se društvene mreže zapalile i počela su se postavljati pitanja zašto se uvode covid potvrde, kada obolijeva više cijepljenih nego necijepljenih.

Capaka smo obavijestili da je krivo pročitao brojeve te ga zamolili da se javno ispravi kako izjava ne bi naštetila programu cijepljenja u koji Vlada i Stožer polažu najveće nade za poboljšanje epidemiološke situacije, koja se potpuno otela kontroli, no u prvi mah nam nije odgovorio, nego je naknadno poslao priopćenje, koje donosimo na kraju teksta.

Umjesto njega, netočnu informaciju u međuvremenu je ispravio glasnogovornik Vlade, Marko Milić objavom na društvenim mrežama.

- Portal Liberal.hr širi fakenews zlorabeći očiti lapsus ravnatelja HZJZ-a Capaka na konferenciji za medije Stožera. Od jučerašnjih 6923 novozaraženih, njih preko 74 posto nije bilo u potpunosti cijepljeno. Treba li podsjetiti i da je u mjesecu listopadu od ili s covid-19 preminulo 578 osoba od kojih 75 posto nije bilo cijepljeno. A svih 22 preminulih u listopadu u dobi ispod 50 nije bilo cijepljeno - napisao je Milić i dodao da je "neljudski, neodgovorni i kukavički pokušaj fakenews portala da se zbuni ljude u namjeri masovnog odvraćanja od cijepljenja".

- Ne vjerujte lažima portala Liberal.hr. Sutra ako se zarazite, a niste se cijepili, ove neodgovorne koji obmanjuju o štetnosti cjepiva neće biti previše briga za vas, nego će se o vama brinuti liječnici i epidemiolozi kojima se takvi i slični fakenews portali svakodnevno izruguju - zaključio je Milić.

Inače, brojevi nam i dalje rastu, u posljednja 24 sata opet imamo rekordan broj novooboljelih od početka epidemije. Naime, probili smo granicu od sedam tisuća, a da će brojevi skoro početi padati gotovo je nemoguće. Naime, praćenje kontakata zbog velikih brojeva je nemoguće. Epidemiolozi i liječnici obiteljske medicine ne stignu nazvati niti sve oboljele da im propišu samoizolaciju, tako da njihove kontakte nema tko zvati. Po prvi puta je veći broj oboljelih od njihovih kontakata što, jasno, nije moguće. Također, mjere koje su danas stupile na snagu, ograničavanje broja na okupljanjima na 50, kao i nošenje maski na većim okupljanjima neovisno o tome posjedujemo li covid potvrdu, tek će eventualno za neko vrijeme dati rezultate. Ostale mjere, koje se tiču proširenja upotrebe covid potvrda na snagu stupaju tek za deset dana.

Capakov demanti i isprika zbog omaške

U nastavku donosimo priopćenje ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka o svojoj omašci na jučerašnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Nakon konferencije za medije do ovog trenutka cijeli je niz objava na mrežnim stranicama i društvenim mrežama oko moje greške koju sam počinio prilikom čitanja dnevnih brojki novozaraženih i udjela necijepljenih među zaraženima. Želio bih ovdje dati službeni demanti kako bih, koliko je moguće, spriječio širenje tih netočnih podataka i obmanjivanje javnosti od onih koji šire neistine i promoviraju necijepljenje.

Demanti:

„Na konferenciji za medije Stožera Civilne zaštite održanoj 5. studenog 2021. ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, iznoseći dnevne podatke o udjelu cijepljenih među novozaraženima i hospitaliziranima učinio je omašku tijekom čitanja izvješća. Tu grešku željeli bismo ovim demantijem ispraviti i time spriječiti daljnje širenje netočnih brojki i dezinformacija te posve ukloniti mogućnost manipuliranja javnošću širenjem laži.

Točne dnevne brojke su sljedeće:

Na dan 5. studenoga 2021. u posljednja 24 sata broj novozaraženih bio je 6.932, od kojih u potpunosti nije bilo cijepljeno njih 74,1 %.

Za kraj podsjećamo da je u listopadu od COVID-19 preminulo 578 osoba od kojih 75% nije bilo cijepljeno. Od umrlih, koji su bili srednje životne dobi ispod 50 godina života, svih 22 koji su preminuli u listopadu nije bilo cijepljeno.

Kada govorimo o udjelu cijepljenih osoba među hospitaliziranima važno je reći da je podatak za 5.11.2021. o 51,5% cijepljenih dnevni podatak i da ti podaci variraju od dana do dana, ali gledano prosječno, na tjednoj i mjesečnoj razini, imamo stabilni trend koji ukazuje da je među hospitaliziranima između 70% i 80% necijepljenih.“

Na kraju, ispričavam se na ovoj greški prilikom iznošenja podataka, molim medije i javnost da ne koriste ovaj događaj u daljnjoj manipulaciji javnošću i promociji necijepljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:29