MARIJA BUBAŠ

Capakova pomoćnica o platformi Cijepise: ‘Nepravilnosti ne postoje, postoje samo razni kanali‘

‘Hrvatska sudjeluje u testnoj fazi digitalnog zelenog certifikata i zato na jednom mjestu moramo imati objedinjene sve podatke‘
Cijepljenje/arhiva
 Niksa Stipanicev/Cropix

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš gostovala je u Dnevniku HTV-a i poručila kako je dobro da su građani za cijepljenje naručeni preko liječnika obiteljske medicine, jer u nekim zemljama niti ne postoje platforme za naručivanje cijepljenja, a naručuju i cijepljenje provode isključivo liječnici obiteljske medicine.

- Normalno je da u ovom drugom valu građane naručuju liječnici obiteljske medicine, ustvrdila je.

Na pitanje zašto je onda uopće platforma Cijepise naručivana, rekla je da će cijepljenje trajati dugo, i da će tehnologija ići naprijed, pa će tako i ta platforma povezivati dijelove cijelog sustava kako bi bila nacionalna platforma, a ne pojedinačna, županijska ili neki niže razine.

- Hrvatska sudjeluje u testnoj fazi digitalnog zelenog certifikata i zato na jednom mjestu moramo imati objedinjene sve podatke, što ne bi moglo funkcionirati da takva nacionalna plaforma ne postoji, rekla je.

Kazala je da nepravilnosti ne postoje, nego postoje razni kanali za naručivanje, putem besplatnog broja telefona 0800 0011, pozivnih centara županijskih Zavoda za javno zdravstvo, liječnika obiteljske medicine, platforme Cijepise...

Cijepljenje radnoaktivnog stanovništva, sigurnosnih službi i turističkih djelatnika, koje je već počelo, bit će organizirano upravo putem tih raznih kanala, zatim izravnim kontaktiranjem firmi te cijepeći na lokacijama određenih tvrtki ili na mjestima masovnih cijepljenja, a manji poslodavci, do 50 zaposlenih bit će naručivani u županijske zavode na kojima je da naprave svoje planove za provedbu cijepljenja, a nema potrebe duplirati posao.

- Dolazi dovoljno cjepiva, problema ne bi trebalo biti, rekla je.

Ukupno gledajući, brojevi su i dalje visoki i dugo imamo niz u kojem su brojevi visoki, ali stagniraju, a na pitanje kada će početi padati, Bubaš je kazala da je već jučer pad primijećen i nada se da će se taj trend nastaviti.

- To ovisi o puno faktora, a najveći je pridržavanje epidemioloških mjera. Neki odbijaju, zbog ljepšeg vremena, pridržavati se mjera. Nadam se da će ih se građani pridržavati i odlučiti se na cijepljenje te dolaziti na cijepljenje onda kada su pozvani, rekla je Bubaš u Dnevniku HTV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2021 08:06