MARIJA BUBAŠ

Capakova pomoćnica: ‘Sad smo potencijalno na vrhuncu epidemije. Đikićeve procjene? Vidjet ćemo‘

Vrijeme inkubacije je pet ili šest dana u prosjeku, pa treba još nekoliko dana da se razvije klinička sliku da im treba hospitalizacija
Marija Bubaš
 Damir Krajac/Cropix

U programu N1 televizije gostovala je Marija Bubaš, specijalistica medicine rada u HZJZ-u i pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka. Kazala je da je rast svakodnevnog broja novooboljelih manji nego proteklih tjedana.

- Udio hospitaliziranih u jednom tjednu u broju novozaraženih jednak je onome koji je bio cijelo vrijeme. Isti je udio i oboljelih na respiratorima, sada ih je 135. Ovo sada je rezultat broja onih koji su se zarazili prije tri, tri i pol tjedna. Računamo da je vrijeme inkubacije pet ili šest dana u prosjeku, pa da još nekoliko dana treba da (oboljeli) razvije kliničku sliku dotle da mu treba hospitalizacija, objasnila je Bubaš.

Dodala je da su se pacijenti koji sada pristižu u bolnice, u pravilu zarazili prije uvođenja najnovijih mjera koje su na snazi, odnosno prije nekih desetak dana.

Kazala je i da smo sada, potencijalno, na vrhuncu epidemije, no da moramo biti oprezni i pričekati.

Komentirala je predviđanje posljedice aktualnih trendova dr. Ivana Đikića, da će Hrvatska do kraja mjeseca imati ukupno oko 1500 umrlih od covida-19:

- Ne mogu to niti potvrditi niti opovrgnuti. Pričekajmo, pa ćemo vidjeti. Nekih 40 posto onih na respiratoru ima tako tešku kliničku sliku da premine, kazala je Bubaš.

'Sinoć smo u KB Dubrava primili 40 oboljelih'

O stanju u KB Dubrava za N1 je govorio i v.d. ravnatelja Ivica Lukšić.

- Jučer smo pustili u rad centralnu zgradu KB Dubrava. To je bilo taman na vrijeme, rekao bih, jer jutros imamo 250 bolesnika, od toga je 42 na respiratoru, rekao je Lukšić.

- To znači da svi naši kapaciteti koje smo imali, planirali, ne bi više bili dostatni i mi smo morali proširiti se. Uostalom, to je bio dio plana od početka stvaranja PRIC-a u Dubravi.

Osvrnuo se i na prijedloge ekspertne skupine Ministarstva zdravstva.

- Oni imaju dobar cilj. Mi smo dogovorili taj model. Međutim, jasno je da osoblje KB Dubrava i zbrinjavanje bolensika na ovaj način nije dostatno. Zahvalio bih svim ostalim zdravstvenim djelatnicima koji dolaze za pomoć u radu i liječenju u KB Dubrava.

Dodao je da im liječnici i sestre odnosno tehničari dolaze u timovima, radi lakšeg funkcioniranja, jer, kako je kazao, oni se međusobno poznaju, stoga lakše funkcioniraju.

- Ovo je situacija u kojoj se, usudio bih se reći, naš zdravstveni sustav nikada nije našao. Prema tome, nalazimo najbolji mogući način da u konačnici zdravstvena skrb i njega naših bolesnika bude najbolji mogući, kazao je i potvrdio da KB Dubrava nije imala epidemiologa, ali je imala dva infektologa, te da je cijelo vrijeme tijesno surađivala s Klinikom za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

- PRIC u Dubravi je i osnovan kao podrška Infektivnoj klinici i ta suradnja je od prvog dana dobra i intenzivna, svakodnevna. Centar je podijeljen na dva dijela; na respiracijski centar, gdje glavnu ulogu imaju internisti, pulmolozi i ostali, a intenzivistički centar vode intenzivisti i anesteziolozi.

Noćas je u KB Dubrava primljeno 40 bolesnika oboljelih od covida. Vi te ljude morate negdje smjestiti, morate im dati kisik, morate im dati lijekove. Morate organizirati zbrinjavanje. Naravno da je to vrlo složeno. Sigurno da nije svima večera isporučena u sedam sati, ali ono što je trebalo, ono što je važno za njihovo liječenje, napravljeno je, kazao je doktor Lukšić.

Za liječnike u KB Dubrava kazao je da su to 'mladi ljudi koji su dovedeni u situaciju, izvanrednu, da liječe u privremenim prostorima, pod zaštitnom opremom'. Dodao je da se, usto, situacija oko njih mijenjala iz dana u dan.

- Kriza je na površinu izbacila sve najbolje, u prvom redu ono u ljudima. Ali i sve ono loše, posebno nagomilane probleme, rekao je v.d. ravnatelja KB Dubrava, Ivica Lukšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2022 12:18