MARIJA BUBAŠ

Capakova zamjenica govorila o ublažavanju mjera za blagdane: ‘Brojke govore same za sebe‘

‘Očekivanja su da je omikron zarazniji i lakše se širi. Zasad imamo osam potvrđenih slučajeva. Čekamo da vidimo što će se dogoditi‘

Marija Bubaš

 Boris Kovacev/Cropix

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.936 novih slučajeva zaraze, dok je 51 osoba preminula. Hrvatska bilježi pad hospitaliziranih i novozaraženih. Ugostitelji traže blaže epidemiološke mjere za blagdane, a o korona-mjerama je u programu N1 televizije govorila Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a.

“Indeks strogosti mjera pokazuje da Hrvatska ima jedne od najblažih mjera, dok je Njemačka među strožima. Drugi nas vide kao zemlju koja ima blage mjere. Što će dalje biti s mjerama, teško je reći. Stožer će o tome govoriti. Teško je govoriti i pozitivno i negativno. Brojke govore same za sebe. No, može se vidjeti pad hospitaliziranih i ljudi na respiratorima te pad novozaraženih, no, prije bi se moglo govoriti o usporavanju pada. Treba biti oprezan kod donošenja zaključaka”, rekla je.

O mjerama za blagdane će tek odlučiti, ovisno o daljnjoj situaciji, istaknula je Marija Bubaš.

Osvrnula se i na širenje omikrona te potencijalni peti val.

“Očekivanja su da je omikron zarazniji i da se lakše širi. Zasad imamo osam potvrđenih slučajeva. Budni smo i čekamo da vidimo što će se dogoditi. Omikron je došao u Hrvatsku, ali situacija je pod kontrolom. Zasad prevladava delta varijanta. Ako bude rasta, ne znači da će mu doprinijeti omikron. Prevladava delta”, poručila je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:40