MARIJA BUBAŠ

Capakova zamjenica: ‘Imamo stagnaciju, možemo se nadati i konačnom skidanju maski‘

Kada je riječ o cijepljenju, Bubaš kaže da je loša odluka odbiti cjepivo i propustiti termin
Marija Bubaš
 Ronald Gorsic/Cropix

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavdoa za javno zdravstvo Marija Bubaš za RTL je govorila o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Trenutno deseti dan imamo stagnaciju, a do kraja lipnja ćemo na raspolaganju imati tri milijuna i sto tisuća doza cjepiva.

- Nadamo se padu, ali samo pod uvjetom da se svi pridržavamo mjera i da shvatimo da treba prihvatiti cijepljenje i doći odazvati se, a do tada se pridržavati mjera koje spriječavaju prijenos virusa s osobe na osobu. Suzdržavati se druženja, nositi maske i kad ne možemo izbjeći kontakt s nepoznatima - dezinfekcija prostora' rekla je Bubaš.

Osvrnula se i na obustavu pričesti i krizmi u nekim županijama. Kaže da je to zrela odluka koja pomaže u smanjenju broja zaraženih.

Kada je riječ o cijepljenju, Bubaš kaže da je loša odluka odbiti cjepivo i propustiti termin.

- Onaj tko je odbio cjepivo nekom drugom je uzeo termin, a netko drugi je možda htio prihvatiti to cjepivo i odgodio je cijepljenje za tjedan-dva dok ne bi došao do željenog cjepiva, rekla je.

Upitana hoće li toplije vrijeme utjecati na pandemiju, Bubaš kaže da ne vjeruje da će se to dogoditi, no boravak na otvorenom mogao bi smanjiti širenje zaraze.

- Intenzivnim druženjem i ostvarivanjem bliskog kontakta ne možemo govoriti da je sezonalnost ta koja utječe na širenje virusa, nego bliski kontakt.

Za RTL je govorila i o nošenju maski rekavši da ima nade da ćemo ih možda uskoro moći skinuti.

- Kada dosegnemo određenu procijepljenost, a s tri milijuna doza to ćemo svakako uspjeti pa ćemo se moći nadati i nenošenju maski, ako ne budemo pratili pojavu nekih novih sojeva. Sukladno tome ćemo se i ponašati. Do tad pozivam sve da poštuju mjere, zaključila je Marija Bubaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:14