ZARAZNIJA VARIJANTA

Capakova zamjenica: ‘Možemo biti sretni, još uvijek nemamo značajnije širenje omikrona‘

Naglasila je da se omikron varijanta brže širi od delta varijante i da je zaraznija

Ivana Pavić Šimetin

 Darko Tomas/cropix

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin komentirala je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska" jučerašnje izmijenjene preporuke HZJZ-a koje se odnose na kontakte oboljelih od omikron-varijante koronavirusa.

Istaknula je da je trenutačno najvažnije spriječiti, odnosno usporiti ulazak omikron varijante u Hrvatsku i širenje te da je karantena za sve, neovisno o cijepnom statusu, upravo imala to za cilj. S novim saznanjima, HZJZ je promijenio preporuku.

- Sada ima dovoljno dokaza da se zna da cijepljenje s booster dozom, kao i preboljenje i nakon toga cijepljenje s dvije doze te preboljelnje unutar 90 dana, vrlo efikasno štiti od omikron varijante. Zbog toga su te osobe, dakle one koje su primile booster dozu, cijepljene s dvije doze i prethodno su prebolile COVID, te osobe koje su preboljele COVID unutar 90 dana - zaštićene u velikom broju od omikron varijante. Te su osobe sada oslobođene karantene u slučaju kontakta s osobom koja je bila pozitivna na omikron varijantu ili je visoka sumnja da bi mogla biti pozitivna, kazala je Pavić Šimetin.

Naglasila je da se omikron varijanta brže širi od delta varijante i da je zaraznija.

- To znamo po tome što je u nekim državama već prevladala u odnosu na delta varijantu. Imamo sreću u Hrvatskoj, a posljedica je stroge mjere vezane uz karantenu, da imamo malo slučajeva omikron varijante. Potvrđeno je 8 slučajeva, a 13 je visoko suspektnih. Svi su u izolaciji, a njihovi kontakti su u samoizolaciji. Nemamo još širenje omikron varijante, a to se vidi iz broja novooboljelih, dodaje Pavić Šimetin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:40