IVANA PAVIĆ ŠIMETIN

Capakova zamjenica nakon ukidanja samoizolacije: ‘Kontakti zaraženih moraju nositi masku 10 dana!‘

Za osobe koje su pozitivne i dalje vrijedi izolacija. Oni koji su cijepljeni ili su preboljeli - 7 dana, rekla je Pavić Šimetin.
 Darko Tomas/Cropix

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin komentirala je u Dnevniku N1 televizije odluku HZJZ-a o ukidanju samoizolacije za sve građane.

Napomenula je da usprkos tome kontakti trebaju paziti na svoje ponašanje.

“Trebaju nositi masku 10 dana od zadnjeg kontakta te izbjegavati okupljanja, pogotovo s onima koji su rizični. Trebaju se samotestirati peti dan kako bi vidjeli da se ne radi možda o asimptomatskoj zarazi. Zbog činjenice da se smanjuje broj novooboljelih, smatramo da je ovo sad primjerena mjera i nešto što će donijeti dovoljnu razinu sigurnosti”, rekla je.

Napominje da se pravila o karanteni odnose na ljude koji nisu pozitivni i nemaju znakove bolesti.

“Za osobe koje su pozitivne, kod njih i dalje vrijedi izolacija. Oni koji su završili cijepljenje ili su preboljeli - sedam dana, a oni koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli - deset dana. Oni mogu tu izolaciju prekinuti peti dan od prvog pozitivnog nalaza, odnosno testirati se i ako su negativni, prekidaju odmah izolaciju”, pojašnjava.

Govoreći o cijepljenju četvrtom dozom, istaknula je da ono kreće već danas.

“Naši građani koji imaju 80 i više godina mogu doći po 4. dozu ako je prošlo 4 mjeseca od treće doze. Trebat će nekoliko dana da se to organizira u domovima za starije”, kazala je.

Usprkos manjem broju oboljelih i povoljnoj epidemiološkoj situaciji, naglašava da uvijek ima razloga za cijepljenje.

“Mi imamo milijun građana koji nisu primili niti jednu dozu cjepiva. Relativno nedavno sam gledala podatke za osobe iznad 80 godina, imamo 36 tisuća osoba koje nisu primile niti jednu dozu cjepiva. Ova povoljna epidemiološka situacija je donekle smanjila interes. Iskustvo nam je pokazalo da oni koji prime prvu dozu, vide da to nije nikakav problem i da je to vrlo jednostavno”, rekla je Pavić Šimetin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:15