IVANA PAVIĆ ŠIMETIN

Capakova zamjenica o novim mjerama za učenike: ‘To će najviše značiti našim cijepljenim srednjoškolcima!‘

Svaki treći srednjoškolac je cijepljen i neće morati ići u samoizolaciju, kaže Ivana Pavić Šimetin

Ivana Pavić Šimetin

 Zeljko Puhovski/Cropix

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) najavio je nova pravila zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom među djecom.

"Svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva bit će oslobođeno samoizolacije, isto tako i svako dijete koje je preboljelo i cijepljeno je jednom dozom. I to neovisno o tome kada je ta jedna doza primljena", rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Trenutno je COVID pozitivno nešto manje od 16.000 djece potvrdila je Pavić Šimetin, oko 3000 ih otpada na djecu predškolske dobi dok 13.000 su djeca koja idu u školu. Najviše ih je u dobi od 5. do 8. razreda osnovne škole dok je oko 11.000 djece u samoizolaciji.

Broj COVID pozitivne djece raste, u prva tri tjedna ove godine zaraženo ih je 25.324. Dok je prošle godine trebalo skoro 10 mjeseci da se zarazi toliko djece. Iz tog razloga epidemiolozi i dalje pozivaju na pridržavanje osnovnih mjera i pažljivo promatranje simptoma kod djece, ali i na cijepljenje s obje doze.

"Ove nove mjere će najviše značiti našim srednjoškolcima jer je njih u dobi od 15 do 19 godina 30 posto cijepljeno", kaže Pavić Šimetin RTL-u. Svaki treći srednjoškolac je cijepljen i neće morati ići u samoizolaciju.

U nižim dobnim skupinama od 12 do 15 godina cijepljeno je oko šest posto djece, a u dobi od 5 do 11 godina je oko 900 djece cijepljeno do sada.

"Među odraslima nemamo veliki odaziv na cijepljenje pa prema tome ne može se očekivati ni veliki odaziv djece. Ne bi ni smjeli kao društvo ići u smjeru da djeca štite odrasle", smatra.

Novim mjerama se želi potaknuti i roditelje da cijepe svoju djecu, naravno dobrovoljno i ostat će dobrovoljno, piše RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 07:05