IVANA PAVIĆ ŠIMETIN

Capakova zamjenica: ‘Priznajem, brojke novozaraženih su nas iznenadile‘

Kaže da djeca više nisu toliko bez simptoma te da je cijepljeno oko 1500 njih od 12 do 14 godina.
Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a
 Damir Krajač/Cropix

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Ivana Pavić Šimetin, gostovala je u Dnevniku HTV-a.

- Moram priznati, brojke novozaraženih koronavirusom su nas iznenadile, iako smo znali da će rasti početkom školske godine i da je u cirkulaciji zarazniji delta soj.

Kaže da djeca više nisu toliko bez simptoma.

- Delta soj češće uzrokuje kliničku sliku i djeca nisu toliko bez znakova bolesti, kao što su bila prošle školske godine. Očekivali smo porast, ali je on ipak malo veći nego što smo se nadali. Dio brojki zacijelo je veći jer se povratkom u školu iz različitih razloga više djece i testira.

Također, iznijela je informaciju da su registrirana cjepiva Pfizera i Moderne za djecu te da je dosad cijepljeno oko 1500 djece u rasponu od 12 do 14 godina. U rasponu od 15 do 19 godina, cijepilo se 28 tisuća djece što je 14 posto populacije, a smatra da je dobro što se sve više djece cijepi.

O tome trebaju li se standardizirati pravila nošenja maski u školama, kaže:

- Radi se o odluci Stožera prema kojoj nema potrebe nositi maske ukoliko se može osigurati razmak od 2 metra. U tom slučaju nema ni opravdanja inzistirati na maskama, smatra.

Upitana sa mogućnošću online nastave kao i prošle godine, Pavić Šimetin odgovara:

- Tijekom protekle školske godine, a to vrijedi i za ovu - odluka o tipu nastave je na županijskom stožeru. Razlog je taj što, ako je u jednoj školi situacija pogoršana, ne znači da je isto i u drugim školama u županiji. Taj se princip lani pokazao efikasnim obzirom da su djeca puno vremena provela u učionicama. Razlog zašto djeca odlaze na 'online nastavu', a tako je navedeno i u dokumentima WHO-a jest "kad se zaraza širi u školi i kad se iz škole širi na ostalu populaciju', kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:18