MINISTAR TURIZMA

CAPPELLI 'Očekujem pad cijena smještaja na Jadranu, ne samo ove, već barem dvije godine'

Gari Cappelli
 Darko Tomas / CROPIX

Uvijek nam na prvom mjestu mora biti zdravlje i sve ono što čini naš stožer, jer s njihovim sjajnim radom daju nam veliki optimizam i priliku da što više ostanemo doma, slušamo ih, to ćemo prije moći raditi nešto u turizmu, rekao je ministar turizma Gari Cappelli u HRT-ovoj Temi dana.

- Mi sve planove koje radimo, pa i ove za Češku, a i još neke druge države, su planovi za 2021. s mogućnošću da se nešto realizira i ove godine, ako to budu dale mogućnosti i epidemiološke službe svih država se dogovore da krenemo u to, dodao je.

Pojasnio je da je premijer Plenković razgovarao s češkim kolegom, poruke su prenesene ministrima turizma da se ovaj tjedan krene u operativne razgovore kako bi se vidjele koje su obveze da se projekt pripremi. Dodaje da ako će biti moguće, u kolovozu bi jedna, dvije ture došle provjeriti da se Hrvatska pripremila, a 2021. bi bila "kvaliteta koja se očekuje".

- Moramo biti spremni u roku 7-15 dana aktivirati sve naše resurse u turizmu, rekao je.

Na pitanje očekuje li išta prije kolovoza, kaže da je realan, a Vlada je dokazala da nastupajući iskreno, dobili su priliku koju su građani prepoznali - igramo otvoreno, igramo onako kako je. U tom segmentu kaže da je zdravlje na prvom mjestu, pripremljeni jesmo i sljedećih dana će biti razgovora u Vladi s epidemiolozima i što se procijeni da može ići ranije, ići će, a za ono za što se procijeni da uopće ne može ići, neće ići.

Ministar kaže da su domaći turisti intencija i da se krene s CRO kraticom, da se kolovoz, rujan i listopad pokušaju odraditi koliko se mogu odraditi, a da se sve drugo odradi s domaćim turistima. S drugim državama će se sve dogovarati na razini zdravstva i politike, sve kako se ne bi ugrozilo zdravlje.

Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita javila se u emisiju, kaže da je u krizi najvažnije strateški pozitivno razmišljati, prate se izvješća svih stožera jer je važno ponašanje naših susjeda i što se događa na njihovim tržištima.

- Situacija je trenutno iznimno zahtjevna, iznimno teška, ostali smo bez diskrecijskog dohotka, rekla je.

Dodala je da će oporavak biti dug i zahtjevan te će ići u nekoliko faza, neće ići sporo jer će trebati vremena da se pokrene cijeli sektor, ali mnogi su u stand-byu i spremni su odmah krenuti.

- Nitko ne miruje, turistički djelatnici rade najviše, dodala je.

Vukšić kaže da ćemo morati promijeniti tržišta, ali i turističke proizvode, za primjer je navela nautički turizam, poslovna druženja, zdravstveni turizam.

Cappelli je na kraju govorio o spuštanju cijena krajem ljetne sezone, smatra da je jasno da će hotelijeri sami kreirati svoju politiku, očekuje veliku konkurenciju i pad cijena ne samo ove godine, već sljedeće barem dvije.

- Jasno je da one cijene koje smo dostigli prošle godine, da će biti korigirane, rekao je dodajući da će to tržište regulirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 10:50