TURIZAM

CAPPELLI UPUTIO TRI NOVA ZAKONA Zatvara se dio TZ-ova, banke moraju plaćati turističku članarinu

Ukidaju se zajednice koje više od 30 posto prihoda troše na bruto plaće. Moguće je osnivanje jedne turističke zajednice za više jedinica lokalne uprave
 Neja Markičević / CROPIX

Turističke zajednice koje na bruto plaće troše više od 30 posto ukupnih prihoda bit će ukinute, njima više neće nužno predsjedati isključivo gradonačelnik ili načelnik neke jedinice lokalne samouprave, a znatno će im se promijeniti i osnovne zadaće.

Umjesto da se prvenstveno bave oglašavanjem i promoviranjem destinacije, turističke zajednice odsad će biti zadužene za razvoj proizvoda, kao i stvaranje novih motiva za dolazak gostiju, a novost je i da će jedna od njihovih zadaća biti apliciranje na natječaje za razvoj javne turističke ponude, čime se dosad nisu bavile.

To je samo nekoliko detalja iz novog prijedloga Zakona o turističkim zajednicama koji je Ministarstvo turizma jučer uputilo na javnu raspravu, izabravši zbog opsega izmjena radije pisanje potpuno novog zakona umjesto mijenjanja starog.

Racionalizacija

Njime je, među ostalim, ukinuta obveza da turistička zajednica mora postojati u svim gradovima i općinama u kojima je najmanje jedno naselje razvrstano u A ili B turistički razred, a predviđena je mogućnost osnivanja jedne turističke zajednice za više jedinica lokalne samouprave, sve s ciljem racionalizacije i revizije kompletnog sustava.

Hrvatska turistička zajednica novim bi zakonom, nadaju se njegovi tvorci, napokon trebala postati nacionalna marketinška organizacija kojoj su osnovne zadaće stvoriti prepoznatljivi brend turizma Hrvatske, promovirati našu ponudu na svim online i offline kanalima, sudjelovati u izradi strategije turizma.

Uz to, Ministarstvo turizma isti je dan na javnu raspravu uputilo još dva prijedloga potpuno novih zakona - Zakon o turističkoj članarini te Zakon o turističkoj pristojbi - kojima se, nakon niza godina najavljivanja, napokon izmijenio princip distribucije novca prikupljen iz nameta članarine te pristojbe koja bi, prema novom zakonu, uskoro iz “boravišne” trebala promijeniti ime u “turističku”.

Nameti

Kad je u pitanju turistička članarina, Ministarstvo turizma novim je zakonom predvidjelo izuzeće plaćanja ovog nameta za cijeli niz poslovnih subjekata, počevši od djelatnosti pomorskog i obalnog prijevoza robe, izdavanja računalnih igara i softvera, djelatnosti programiranja pa sve do frizera, fitness centara, sportskih djelatnosti, prevoditelja i fotografa.

“Nastradat” će, međutim, banke koje dosad nisu bile obveznici ovog nameta, ali će usvajanjem novog zakona to postati, prvenstveno zato što je zabilježeno da im se prihodi u vrijeme turističke sezone povećavaju, što se smatra dovoljnim razlogom da financijski potpomognu razvoj turizma.

Predložen je i posve novi način obračuna turističke članarine gdje se ona više neće naplaćivati ovisno o razredu turističkog mjesta kojem poslovni subjekt pripada, nego su oni, ovisno o djelatnostima, razdijeljeni u pet skupina u kojima će namet plaćati u iznosu od 0,01 do 0,16 posto ukupnih prihoda (banke su smještene u prvu skupinu s najvišom obvezom izdavanja za članarinu).

Novosti su predviđene i prijedlogom Zakona o turističkoj pristojbi kojim će se znatno izmijeniti distribucija novca prikupljenog iz ove takse. Među ostalim, ukida se izdvajanje od jedan posto ukupno prikupljene boravišne pristojbe koji je dosad odlazio Crvenom križu, ali ostaje izdatak od 2,5 posto koji će se uplaćivati na poseban račun HTZ-a za turistički nerazvijena područja.

Novost je uplata dodatnih dva posto HTZ-u za programe udruženih turističkih zajednica, a izmjene će zadesiti i način kako se distribuira ostatak novca.

Više za županije

65 posto preostalog novca i dalje će se uplaćivati lokalnim turističkim zajednicama (od čega će one, kao i dosad, 30% proslijediti gradu ili općini), ali će se povećati izdvajanje za TZ županije sa 10 na 15%, dok će ono prema HTZ-u sa 25 spasti na 20%.

Velike izmjene dogodit će se i u procesu nadzora nad radom TZ-ova s obzirom na to da je novim zakonom predviđeno ukidanje nadzornih odbora, a znatno povećan opseg djelatnosti skupština turističkih zajednica koje će odsad raditi nadzor vođenja poslova, financijskog poslovanja te provedbe rada TZ-ova, a imat će ovlasti i raspuštati turističko vijeće.

Što se sve mijenja novim zakonom

- lokalni TZ-ovi imaju zadaću razvoja proizvoda i apliciranja na natječaje

- predsjednik TZ-a ne mora više biti načelnik ili gradonačelnik već ga on može imenovati iz reda članova turističke zajednice

- predsjednik TZ-a može umjesto direktora upravljati TZ-om najdulje šest mjeseci

- ukidaju se nadzorni odbori TZ, a njihov posao preuzima skupština

- ukida se obveza osnivanja TZ-a u gradovima i općinama s najmanje jednim naseljem u A ili B turističkom razredu

- turističku članarinu morat će plaćati i banke

- obračun članarine više ne ide po turističkim razredima već skupinama poslovnih subjekata

- mijenja se raspodjela novca iz pristojbe - nema više izdvajanja za crveni križ, više novca odlazi županijskim TZ-ovima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:31