PRVIH 5 MJESECI 2023.

Carina spriječila 128 pokušaja ilegalnog unosa herbicida, insekticida i fungicida u Hrvatsku i EU

Carina je zaplijenila više od 182 litre i 81 kilograma herbicida, insekticida i fungicida te izrekla ukupno 327.800 eura kazni

Ilustrativna fotografija

 Vlado Kos/Cropix

Carinska uprava RH je u prvih pet mjeseci ove godine u 128 pojedinačnih slučajeva otkrila i spriječila pokušaje nezakonitog unosa herbicida, insekticida i fungicida čiji je unos iz trećih zemalja u Hrvatsku i Europsku uniju zabranjen te izrekla više od 327.000 eura kazni.

I ove godine tijekom proljeća i pojačanih poljoprivrednih radova, Carinska uprava otkrila je pokušaje nezakonitih unosa sredstava za zaštitu bilja iz susjednih trećih zemalja, unatoč svjesnosti kako su unos i uporaba takvih proizvoda u Hrvatskoj izričito zabranjeni, priopćeno je u petak.

Iz Carinske uprave ističu da su ta sredstva, nekontroliranom uporabom, iznimno opasna zbog mogućeg štetnog utjecaja na bioraznolikost i životinjski svijet, priopćeno je u petak.

Tako je u prvih pet mjeseci 2023. carina zaplijenila više od 182 litre i 81 kilograma herbicida, insekticida i fungicida na vanjskoj granici RH/EU i za 128 slučajeva nezakonitog unosa izrekla ukupno 327.800 eura kazni.

U ovakvim slučajevima, Zakon o provedbi carinskog zakonodavstva EU propisuje sankcioniranje ako prilikom unosa robe u carinsko područje EU ili iznošenja robe iz carinskog područja EU, pravna ili fizička osoba ne podnese carinsku deklaraciju za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu.

Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u rasponu od 1327 do 132.723 eura za pravnu osobu, a za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi novčana kazna je u rasponu od 398 do 13.273 eura.

Primjenjujući strogu politiku kažnjavanja, Carinska uprava ističe da je samo u svibnju ove godine u 65 pojedinačnih slučajeva izrečeno ukupno 197.600 eura novčanih kazni.

Zato podsjeća građane da je unos ovakvih pripravaka zabranjen i štetan za bioraznolikost u Hrvatskoj te ponovno naglašava kako će svaki namjerni ili pokušaj unosa iz neznanja zabranjenih roba, pa tako i herbicida, insekticida i fungicida biti strogo sankcioniran, a roba oduzeta i uništena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 03:10