ULAZAK U EU

CARINICI NAPUŠTAJU GRANICE I ODLAZE U ZATVOR! Višak od 521 carinika nakon 1. srpnja postat će zatvorski čuvari

Ni u ludilu. Nikad. Moj posao je bio ovdje i nisam razmišljao o premještaju. No vremena su se promijenila - priča Dubravko Duvnjak, 42-godišnji carnik
 Davor Žunić / CROPIX

Ni u ludilu. Nikad. Moj posao je bio ovdje i nisam razmišljao o premještaju. No vremena su se promijenila - priča Dubravko Duvnjak, 42-godišnji carnik koji će uskoro napustiti radno mjesto na Carinskom terminalu na Jankomiru . Za dva mjeseca njegovo novo radno bit će u jednom od zatvora, onom u Remetincu ili kaznionicama u Glini i Lepoglavi.

Prema najavama iz Carine, nakon ulaska Hrvatske u EU, 74 ispostave na granicama prema Sloveniji i Mađarskoj više neće biti potrebne, pa će 521 zaposlenik tih ispostava ostati bez posla.

Manje posla

U Carini kažu da nitko neće dobiti otkaz nego će svakome biti ponuđeno novo radno mjesto u nekim drugim ministarstvima i državnim agencijama - u Upravi za zatvorski sustav, Ministarstvu pravosuđa, Državnom inspektoratu, Poreznoj upravi...

Osim onima koji su radili na ispostavama prema zapadnim i sjevernim susjedima, novo radno mjesto i premještaj ponudit će se i svim drugim carinicima s obzirom na to da će se ulaskom u EU, Carini, u kojoj trenutno radi 3006 zaposlenika, smanjiti obim posla.

Naime, oko 60 posto naše robne razmjene ostvaruje se upravo s članicama EU. Nakon 1. srpnja ta se roba više neće cariniti, čime će prestati potreba za tolikim brojem zaposlenika . To je na vrijeme shvatio i Duvnjak koji na svom radnom mjestu carinskog nadzornika na terminalu Jankomir broji posljednje dane i čeka premještaj. Bez puno razmišljanja prihvatio je ponudu Uprave.

- Postat ću zatvorski čuvar. Nije me strah. Znam tko je s druge strane. Kad ste policajac, ne znate koga zaustavljate. Racionalno sam postupio. Smanjit će nam se posao u carini, a Uprava nam je ponudila mjesto u drugim institucijama. Po meni je je odlazak bio sigurnija opcija. Imat ću veću plaću i radno mjesto. I to je ono najvažnije. Nije me briga hoće li biti Remetinac ili neka druga kaznionica. Važno je da je posao - kaže Duvnjak.

Trenutna mu je plaća oko 4000 kuna, dok će kao čuvar imati između pet i sedam tisuća. U carini je 17 godina. Počeo je u arhivu i skladištu, i promijenio je desetak radnih mjesta u različitim ispostavama. Osim na Jankomiru, radio je tri godine na Maclju, pa na Ranžernom kolodvoru, Bregani, Harmici, Glavnom kolodvoru, Podsusedu.

Kolege podijeljeni

- Nije mi bilo teško ići na Macelj, iako sam iz Zagreba. Kad trebaš posao, nije ti važno, kaže. Kao carinik je završio trogodišnji studij kriminalistike, pa vjeruje da neće imati problema oko snalaženja.

- Znam sve o penalnim ustanovama. To me jako zanimalo pa sam to s guštom učio. Oni će dobiti gotovog čovjeka. Iako nisam taj studij upisao da bih postao zatvorski čuvar, već kako bi postao carinik u mobilnim jednicama. No vrijeme je takvo da ne biraš i moraš biti zahvalan da ti nude ostanak na poslu, ali u drugoj instituciji, kaže. Kada bi mogao birati, odlučio bi se za Remetinec zbog blizine doma, no ako odluče da je potrebniji u Glini, neće se previše buniti. I kao carinika mogu ga poslati na Jasenovac, objašnjava.

Neki njegove kolege pozdravljaju njegovu odluku o premještaju, dok drugi misle da je pogriješio.

- Mnogi kažu da će pričekati i vidjeti što će biti na carini. Boje se promjene radnog mjesta. A sigurno je da će nam se smanjiti obim posla. Mi ćemo novim Zakonom o carini dobiti neke nove ovlasti, no uz sve to posla će biti manje - uvjeren je Duvnjak.

Novim Zakonom carinici će, među ostalim, obavljati nadzor nad neregistriranom djelatnosti, sprečavati nedopuštenu trgovinu, nadzirati raspolaganje otpadom...

Provjeravat će ima li netko registriranu djelatnost, imaju li alkohol i cigarete markice, je li plaćen porez, izdaju li se fiskalni račun... Pisat će prekršaje, naplaćivati kazne i oduzimati robu.

- To je jedan od puteva kojim će se moći ostati u carini. Ja sam se odlučio za Remetinac, Glinu ili Lepoglavu - kaže Duvnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:08