FESTIVAL U SPLITU

Carska vina u Dioklecijanovim podrumima poteći će devetu godinu zaredom

U žestokom su zamahu pripreme za "Vinski podrum", festival vina i delicija
 Ante Čizmić/CROPIX

Vinski podrum, festival vina i delicija, koji tradicionalno organizira Slobodna Dalmacija u Dioklecijanovim podrumima, u svom 9. izdanju nikad veći i bogatiji, definitivno se ove godine potvrđuje kao najveći i središnji festival vina u Dalmaciji, piše Slobodna Dalmacija.

Na velikoj fešti vina i delicija, koja će se u milenijskim carskim podrumima događati ovog vikenda, u petak i subotu 19. i 20. svibnja, sudjeluje toliko vinara i vinskih kuća i izlagača delicija da ih gotovo više nismo imali gdje smjestiti. Veliku podršku festivalu vina Slobodne Dalmacije dale su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska gospodarska komora Vina Croatia, dalmatinske županije, turističke zajednice od Turističke zajednice grada Splita, koja je Vinski podrum Slobodne Dalmacije ocijenila značajnim inventom za grad Split, do turističkih zajednica dalmatinskih županija te brojnih drugih važnih sponzora.

image
Nikola Vilić/CROPIX

Što donosi ovogodišnji festival vina i delicija u Dioklecijanovim podrumima? Stotine različitih vina i vinskih etiketa moći će se kušati u milenijskim podrumima cara Dioklecijana! I bogme bi Dioklecijanu bilo drago! Baš! Od perjanica Dalmacije do perjanica Istre, od vrhunskih kapljica sa Plešivice i zagorskih brega do ponos vina s obala Dunava, iz Baranje, Slavonije, Srijema… Sve bogatstvo i raznolikost vina, sorti i terroirea Hrvatske posvjedočit će ovih dana u Splitu onu poznatu Vina Croatica-Vina mozaika.

Mirisni traminci, elegantne graševine i chardonnayi, zavodljive malvazije istarske (pa ćete moći kušati i krasnu Agrolaguninu svježu Malvaziju istarsku Festigia 2022. koja je upravo na natjecanju u Londonu osvojila zlato), dragulji majstora sa zagorskih brega Vuglec brega i Bodrena (koji je jedne godine na Decanteru od hrvatskih deset medalja sam osvojio sedam), svježa vina Plešivice, nježne žlahtine, koje u Split donosi brojna ekipa s Kvarnera…

Dalmacija će se predstaviti u svim svojim aromama vina brojnih autohtonih sorti, različitostima otoka, Zagore, krajnjeg juga i svog krajnjeg sjevera. Jaka postava s Pelješca, čuveni vinari i vinske zadruge još jednom će potvrditi da je Pelješac metropola dalmatinskog autohtonog plavca malog, hrvatske ponos sorte.

Priču velikog plavca malog poduprijet će i veliki vinari s Komarne, Hvara i Visa, jednako kao i poznati kaštelanski vinari, a svi će, naravno donijeti i svoje najbolje kaštelanske crljenke, pošipe, bogdanuše, vugave… Posebnu zadarsku priču o svojim vinogradima i podrumima, koji doživljavaju nikad veći uzlet ispričat će brojni zadarski vinari, Šibenčani donose svoje babiće, maraštine, debite… I na ovoj fešti u Podrumima bit će brojni vinari iz Dalmatinske zagore. Imoćani okupljeni u svoju Udrugu “Cvit razgovora” predstavit će svoje nove elegantne kujundžuše, Vrgorčani svoje nježne zlatarice vrgoračke, a i jedni i drugi donose i moćne trnjake.

Ponajbolji vinari Hercegovine stižu u Podrume u Split pa ćete moći kušati njihove vrhunske blatine i žilavke. Pod naslovom “Nova vinska Hercegovina – Od žilavke od smijeha do blatine od grijeha” bit će na Festivalu i posebna radionica o renesansi i novoj eri hercegovačkog vinarstva te vinima ovih dviju autohtonih hercegovačkih sorti koje posljednjih godina osvajaju medalje na svjetskim natjecanjima. Saznat ćete i o zajedničkoj prekograničnoj ljubavi Hercegovaca, Imoćana i Vrgorčana prema trnjaku, koji je autohton s obje strane granice.

image
Joško Ponoš/CROPIX

Odmah nakon otvaranja velike fešte u Dioklecijanovim podrumima dogodit će se i jedna posebna promocija i to – odabranih Hajdukovih vina iz vrhunskih dalmatinskih podruma. Kud će suza neg na oko!

Uz vina posjetitelji će moći kušati i ponajbolje, nagrađivane pršute, sireve, tartufe, vrhunsku dimljenu, sušenu, mariniranu i soljenu ribu, posebne čokolade i slastice.

Posebna zanimljivost i vrijednost Vinskog podruma svake godine su radionice koje u maloj okrugloj dvorani Dioklecijanovih podruma uvijek privuku i više vinara i vinskih radoznalaca nego što ih unutra može stati. Kroz sve ove godine Slobodna Dalmacija je kroz te radionice promovirala autohtone sorte Dalmacije i Hrvatske uopće pa se tu moglo kušati i od eminentnih voditelja radionica učiti o crljenku i potencijalima njegova starenja, viškoj vugavi, malvasiji dubrovačkoj, sortama Dalmatinske zagore, babiću, vinima Konavala, kušati i slušati o prvim vinima klona plavca - plavca malog sivog, o šoltanskom dobričiću, o prvim pjenušcima napravljenim od autohtonih sorti Dalmacije,…

image
Ante Čizmić/CROPIX

I ove godine smo pripremili posebne radionice. Uz već spomenutu radionicu o vinima autohtonih sorti Hercegovine, kroz radionice ćete moći istraživati tajnu posebne ljubavi merlota i Drniša, zašto je Pelješac metropola plavca malog, Siniša Koceić i Alen Gulan iz VinoLikea će vam ukazati na jedan novi trend – stvaranje vrhunskih kupaža autohtonih bijelih sorti Dalmacije, prof. dr. sc. Edi Maletić će voditi radionicu o revitalizaciji skoro izgubljenih zaboravljenih sorti zadarskog kraja galac crni i dugovrst bijeli, a kušat će se i vrlo uspješna vina revitalizirane zadarske svrdlovine.

O izuzetno zanimljivim najnovijim svjetskim otkrićima tijekom istraživanja povijesti vinove loze vezanima uz sortu muškat radionicu će voditi dr. sc. Goran Zdunić sa splitskog Instituta za jadranske kulture. Posebno privlačna će biti prava premijera na ovogodišnjem Vinskom podrumu. Vinari Lumbarde uspjeli su dobiti zaštitu izvornosti svog grka iz Lumbarde i o tome će, uz predstavljanje svog lumbarajskog grka, u Dioklecijanovim podrumima govoriti vinari Lumbarde predvođeni Ivanom Zurom i prof. dr. sc. Bernardom Kozina sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

image
Nikola Vilić/CROPIX

Naravno da će u Dioklecijanovim podrumima važan sudionik biti i maslinova ulja. Prije dvadesetak dana hrvatski maslinari (natplovičnom većinom Dalmatinci) u New Yorku na svjetskom prvenstvu maslinovih ulja po broju osvojenih medalja osvojili su nevjerojatno treće mjesto.

Kakva i koja su to hrvatska maslinova ulja koja su top svijeta moći ćete kušati na “Škancini maslinovih ulja”, koja je tu kao i svake godine, te na štandu Zajednice maslinara i uljara Hrvatske, gdje će se okupiti dio baš tih naj naj newyorških dalmatinskih ulja, a više o svemu ćete moći čuti i naučiti na radionici maslinovih ulja koju će voditi dr. sc. Mirella Žanetić sa splitskog Instituta za jadranske kulture.

I ove godine znalci iz VinoLikea na festivalu u Podrumima će voditi vinske škole pa i tu možete učiti. Bit će naravno i glazbe, i dobrog druženja i važnih susreta, šušura i guštanja, nemojte ovog petka i subote propustiti Dioklecijanove podrume, piše Slobodna Dalmacija.

Široka podrška Vinskom podrumu

Sponzori festivala Vinski podrum u Dioklecijanovim podrumima su brojni i važni. To su: HGK – Vina Croatia, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Turistička zajednica Zadarske županije i Zadarska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, koja je i suorganizator festivala Vinski podrum u Splitu, TZ grada Splita, Croatia osiguranje (koje će na Vinskom podrumu organizirati i radionicu posebno zanimljivu vinarima "Osiguranje vinograda od šteta nastalih djelovanjem elementarnih nepogoda").

Značajni sponzori velike fešte u Podrumima su i Tommy, Mastercard, Agrolaguna, velika vinska kuća iz Poreča te Aura destilerija iz Buzeta, koja je jedna od vodećih proizvođača tradicionalnih rakija, džemova te ostalih proizvoda od samoniklog ljekovitog bilja i divljeg voća u Hrvatskoj.

Romerquelle je službena voda ovogodišnjeg festivala Vinski podrum u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:51