U ORGANIZACIJI SD

Carski podrumi u znaku vina, okusa i emocija: Otvoren 11. Vinski podrum – festival koji se ne priča, nego pije!

Pod masivnim svodom kamenih podruma nekadašnjeg rimskog cara, okupilo se više od 80 vinara i proizvođača delicija iz svih krajeva Hrvatske
 Nikola Vilic/Cropix
Pod masivnim svodom kamenih podruma nekadašnjeg rimskog cara, okupilo se više od 80 vinara i proizvođača delicija iz svih krajeva Hrvatske

Vino ne laže. Vino govori o zemlji, suncu, ruci koja ga je stvorila i srcu koje ga je pretočilo u bocu. Upravo takvo vino – s pričom, s karakterom, s porukom – točilo se danas u veličanstvenom ambijentu Dioklecijanovih podruma, pod zaštitom UNESCO-a, gdje je svečano otvoren 11. Festival vina i delicija “Vinski podrum”, najveći dalmatinski festival posvećen vinskoj i gastronomskoj kulturi u organizaciji Slobodne Dalmacije, koji se već godinama profilira kao jedan od najvažnijih vinskih događaja u regiji.

image
Nikola Vilic/Cropix

U jednom od najsugestivnijih prostora na Mediteranu, pod masivnim svodom kamenih podruma nekadašnjeg rimskog cara, okupilo se više od 80 vinara i proizvođača delicija iz svih krajeva Hrvatske – od Istre i Slavonije do juga Dalmacije i hercegovačkih vinogorja. Više od 400 etiketa vina moglo se kušati na licu mjesta, a u zraku su se miješali mirisi pršuta, sira, ručno rađenih čokolada, maslinova ulja i autohtonih zalogaja.

image
Nikola Vilic/Cropix

Svečano otvorenje proteklo je u znaku časti, ponosa i dobre energije. Sve je započelo pozdravom voditeljice Edite Lučić Jelić, nakon čega je prvu riječ preuzeo Vinko Ursić Glavanović, direktor Slobodne Dalmacije, koja je organizator festivala te je pozdravio sve nazočne, uzvanike, sponzore i naravno izlagače te naglasio važnost održavanja ovakvih festivala ne samo na lokalnoj i na europskoj razini, već i na svjetskoj sceni u svrhu održivog razvoja pozitivnih trendova i promicanja hrvatske baštine:

- Ovaj festival nije samo prilika za kušanje vrhunskih vina i delicija, već i za povezivanje ljudi, razmjenu znanja i iskustava te očuvanje naše bogate vinske baštine.

image
Nikola Vilic/Cropix

Nakon njega s par riječi obratila se Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, Jozo Tomaš, predsjednik Županijske gospodarske komore Split, Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Pored njih, velika čast za sve sudionike i organizatore je nazočnost Blaženka Bobana, župana Splitsko-dalmatinske županije, koji je istaknuo važnost podrške ovakvim manifestacijama za promociju lokalnog identiteta i enogastronomije.

image
Nikola Vilic/Cropix

Na kraju ceremonije, festival je službeno otvorio Tonči Glavina, ministar turizma i sporta Republike Hrvatske, koji je čestitao organizatorima na izvrsno osmišljenom događanju i naglasio značaj ovakvih festivala za cjelokupnu turističku ponudu Hrvatske.

image
Nikola Vilic/Cropix

Zahvale su upućene svim partnerima, sponzorima i izlagačima, a potom je uz nazdravljanje i prvu čašu vina službeno otvoren festival s više od 80 vinara i preko 400 etiketa vina, koji su već u prvim minutama privukli brojne posjetitelje.

image
Nikola Vilic/Cropix

Atmosfera na otvorenju bila je izuzetno svečana, uz veliki broj posjetitelja, vinara i ljubitelja vina. Mirisi vina i delicija ispunili su povijesne podrume, stvarajući jedinstven doživljaj za sve prisutne.

image
Nikola Vilic/Cropix

Svoje kapljice i proizvode tako ove godine predstavljaju: Zlatan Otok, Vina Deklić, Vina Jurica, Markus Wines, Kutjevo, Vina Terra Madre, Tikveš Winery, Hvar Hills, Vino Milas, Roxanich, Biodinamička vina Sommar Adria, Carska vina Grge Vasilja, Vinarija Danubio, Demar, Export Winehub, Vinolog, Mons Aureus, Tomaz Winery, Vinarija Matela, Edico, Vinogradi Nuić, Knezbu Winery, Kvarner Wines, OPG Pfeifer, Bodren, Vuglec, Vinogradi Volarević, PZ Kuna 1898, Vina Delmati, Vinarija Monissa, Dingač Skaramuča, Vina Radović, Matuško vina, Petrac, Vina Bleus, PZ Putniković, Vinarija Diko, Franić, Pilac, Govorko, i mnogi drugi.

image
Nikola Vilic/Cropix

Gastronomski užici nisu izostali – za njih su se pobrinuli: Pršutana Reljanović, Pršut Voštane, Riba Dražin, Dukat, Chocolatteria Chade, Udruga maslinara i uljara Hrvatske, Makro d.o.o., OPG Mateo Vičelić i brojni drugi proizvođači koji su predstavili najbolje iz svog asortimana.

image
Nikola Vilic/Cropix

Uživali su i partneri i pokrovitelji festivala i brojni drugi koji uvelike prepoznaju važnost ovakvih manifestacija za razvoj enogastronomije, turizma i kulture.

image
Nikola Vilic/Cropix

Atmosfera prvog dana? Pjenušava! Šetaš između štandova, čaša ti se puni, ljudi s osmijehom nude svoju kapljicu, prepričavaju proces dozrijevanja, tumače boje, mirise, sorte. Na štandu Pršuta Voštane, Siniša Tafra i Ivan Rodić nudili su jedinstvenu deliciju – namaz od pršuta. Radili su na recepturi pet godina i sada s ponosom pokazuju kako i suhi pršut može postati kremasto savršenstvo. Posjetitelji su ih zasuli pitanjima i kušali s velikim oduševljenjem.

image
Nikola Vilic/Cropix

Glazbeni šlag na svečanom otvorenju dodao je sjajni Trio Transakustik, koji je akustičnim izvedbama stvorio savršen soundtrack za vino, smijeh i nenametljivo uživanje.

image
Nikola Vilic/Cropix

Već prva radionica festivala pokazala je zašto Vinski podrum nije samo festival za nepce, već i za um. Pod nazivom “Bijelo blago Dalmacije”, edukativna vinska radionica pod vodstvom iskusnog sommeliera Krune Filipovića otvorila je svijet autohtonih dalmatinskih sorti. Kušale su se Bogdanuša, Maraština, Grk i Pošip, a svaki gutljaj bio je mala lekcija o zemlji, klimi, položaju vinograda i vrijednosti tradicije.

image
Nikola Vilic/Cropix

Među brojnim vinarima istaknula se i vinarija Bora - obitelji Žuža, mlada, ali iznimno uspješna obiteljska vinarija iz Islam Latinskog. Osnovana 2015. godine, vodi je dvojac otac-sin – Zdravko i Domagoj Žuža. Uzgajaju Pošip, Maraštinu, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i autohtonu Svrdlovinu.

image
Nikola Vilic/Cropix

Njihova vina, poput Bora Cuvée 2020. – slojevite mješavine caberneta, merlota i syraha – te Maraštine 2024. i zlatnog Pošipa s Decantera, oduševila su posjetitelje.

image
Nikola Vilic/Cropix

– Vjerujemo u spoj tradicije i moderne tehnologije. Vino je most između generacija – poručili su iz Bore, posebno istaknuvši i simboliku povratka festivala u Dioklecijanove podrume, mjesto gdje povijest i vino dišu istim plućima.

image
Nikola Vilic/Cropix

Festival se nastavlja i u subotu, 17. svibnja, s radnim vremenom od 14 do 20 sati, uz nastavak glazbenog programa (od 17:30 sati) i novih radionica koje donose priče o velikim crnim vinima i zlatu iz Baranje.

image
Nikola Vilic/Cropix

Split je ponovno vinsko središte regije, a Dioklecijanovi podrumi mjesto gdje povijest susreće dobru kapljicu. Ako volite vino, delicije i dobru atmosferu – “Vinski podrum” je mjesto na kojem danas i sutra morate bit jer ovo nije samo festival vina. Ovo je festival ljudi, tradicije, duha i dobrog okusa.

image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 02:18