REAKCIJA RAVNATELJA

'ČAŠĆU JAMČIM DA NISAM U SUKOBU INTERESA' Šef HRT-a Goran Radman tvrdi da je Povjerenstvo pogriješilo

Split, 070912.Arhivski snimci.Na lokacijama oko Peristila pocelo je snimanje dokumentarnog filma o zivotu kompozitora Ive Tijardovica. Film se snima po scenariju Zeljka Rogosica u produkciji HRT-a.Na fotografiji: autor Zeljko Rogosic Foto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Bašić/ CROPIX / CROPIX

ZAGREB - Etičko povjerenstvo HRT-a jednoglasno je zaključilo da je novoimenovani glavni urednik HTV1 Željko Rogošić, povrijedio Etički kodeks HRT-a jer njegova biografija onako kako je napisana nije potpuno u skladu s činjeničnim stanjem.

"Povjerenstvo, ne dovodeći u pitanje uredničko iskustvo Željka Rogošića potrebno za radno mjesto glavnog urednika HTV1 unutar ukupnog radnog staža od 33 godine i 31 godine novinarskog iskustva u tiskanim i elektroničkim medijima, smatra da navodi iz njegove biografije, onako kako su napisani, sadrže niz činjeničnih netočnosti", stoji u mišljenju koje potpisuje predsjednik Etičkog povjerenstva HRT-a Nikola Kristić.

To se odnosi na netočan navod u biografiji da je u razdoblju od "1989. do 1993. bio odgovorni urednik TV centra Split Hrvatske televizije", da je u razdoblju od 1997. do 2009. bio "urednik unutrašnje politike i gospodarstva tjednika Nacional", te da je u razdoblju od 1993. do 1996. bio "urednik unutrašnje politike i pomoćnik glavnog urednika tjednika Globus".

'ČELNE LJUDE HRT-a ODABRAO SAM NA TEMELJU STRUČNOSTI' Radman o imenovanju novih ljudi

To se, također, odnosi na navod u biografiji da je u razdoblju od 1983. do 1986. bio "urednik unutrašnje politike i komentator u Slobodnoj Dalmaciji", kao i na to da je u razdoblju od 1986. do 1989. bio "urednik unutrašnje politike i komentator u Nedjeljnoj Dalmaciji".

Izjave koje je Rogošić priložio Povjerenstvu, a kojima je htio naknadno potvrditi svoje navode u biografiji o svojem radu i statusu u Nacionalu i Globusu, te Slobodnoj Dalmaciji i Nedjeljnoj Dalmaciji, a koje su dali Sina Karli, Maroje Mihovilović, Marko Čustić, Denis Kuljiš, Tonko Vulić i Ratko Bošković, Ilija Maršić te Krunoslav Kljaković, Povjerenstvo drži da su ih dale kompetentne osobe, ali izvan natječajnog postupka te ih ne smatra presudnim dokazima.

Povjerenstvo je utvrdilo netočnosti i u navodu u biografiji da je u razdoblju 1989.-1993. Rogošić "autor posebno zapaženih širih reportaža iz okupiranog Kijeva".

Prema snimci dostupnoj u arhivi HTV-a, a koju je presnimljenu na DVD Željko Rogošić dao na uvid Povjerenstvu kao dokaz točnosti svoga navoda u biografiji, vidljivo je da je obrađena snimka objavljena u TV Dnevniku 30. travnja 1991. uz potpis snimatelja Davora Šarića kao snimatelja, ali bez potpisa Željka Rogošića pa iz te snimke nije vidljiv njegov autorski doprinos.

DODIJELJENE GODIŠNJE NAGRADE HRT-A Željku Rogošiću dali priznanje za najbolji dokumentarni serijal

Rogošić je pred Povjerenstvom, stoji u objašnjenju, priznao da je "mogao biti nešto precizniji u iznošenju podataka u biografiji, ali se vodio time da se obraća poslodavcu u svrhu prijave za mjesto glavnog urednika HTV1, i tijelima koja odlučuju o prijavi na natječaj, a ne širokoj javnosti koja se sada iživljava nad njime i dovodi u pitanje vjerodostojnost njegove biografije".

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman 9. svibnja poslao je zahtjev Etičkom povjerenstvu HRT-a da ispita je li Rogošić navodima koje je iznio u svojoj biografiji priloženoj uz prijavu za mjesto glavnog urednika HTV1, a koji su osporeni u javnosti, povrijedio Etički kodeks HRT-a.

U petak će se održati izvanredna sjednica Nadzornog odbora HRT-a na čijem je dnevnom redu nadzor zakonitosti imenovanja ravnatelja ustrojbenih jedinica i glavnih urednika HRT-a. Jedna od glavnih tema bit će i imenovanje Željka Rogošića, kao i imenovanje ravnatelja poslovanja Borisa Sruka, najmlađeg člana Radmanovog ravnateljstva. Rođen je 1981., a kao jedan od kriterija za to mjesto bilo je deset godina radnog staža.

Nadzorni odbor razmatrat će i slučaj Duška Zimonje koji je na HRT došao iz firme Mediahub Roberta Šveba. Ta firma je s HRT-om u travnju sklopila konzultantski ugovor vrijedan 300.000 kuna, a odmah nakon toga je objavljeno da Zimonja postaje ravnatelj tehnologije HRT-a. Nadzorni odbor raspravljat će i o Zimonjinom bivšem poslodavcu Švebu koji je do ožujka 2008. bio ravnatelj HRT-a, a sada za HRT radi kao konzultant.

Radman: 'Nisam u sukobu interesa, HRT je javna ustanova a ne državna radiotelevizija!'

'Glavni ravnatelj HRT-a ne smije biti u sukobu interesa i uvijek mora biti podložan provjeri sukoba interesa. Hrvatski sabor nadležan je vjerodostojno tumačiti zakon o HRT-u i druge odnosne zakone kao i propitivati postupke glavnoga ravnatelja. Surađujem i namjeravam i dalje surađivati s nadležnim tijelima. Glavni ravnatelj ne smije biti državni dužnosnik, što je i bio jedan od uvjeta koje sam kao kandidat za to mjesto morao ispuniti. Uvjeren sam da je HRT, i da mora biti, javna ustanova u službi javnosti, a ne državna radiotelevizija kojoj je na čelu državni dužnosnik. Svojom čašću jamčim da nisam u sukobu interesa i da se dosljedno držim zakona i da nisam i ne činim ništa što bi ugrozilo interese HRT-a.'

Izjavio je to, prenosi HRT, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman komentirajući jučerašnju odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Podsjetimo, Povjerenstvo je jučer ustvrdilo da je Radman prekršio Zakon o sukobu interesa, i to na čak četiri načina - jer kao ravnatelj HRT-a obnaša, po mišljenju Povjerenstva, nespojive funkcije - član je nadzornog odbora Hypo, član odbora za nagrade Atlantic grupe, osnivač Nautar d.d., te da nije dostavio podatke o svom imovnom stanju.

Povjerenstvo je dalo 15 dana da razriješi potencijalni sukob interesa, ili ode s HRT-a ili iz spomenute tri tvrtke. Predložena je i nova istragu - o imenovanju Željka Rogošića na mjesto glavnog urednika Prvog programa HTV-a, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:16