NOVA AFERA

Časnica prijavila brigadira za seksualno uznemiravanje, vojna policija pokrenula istragu

‘‘Radi li se o fizičkom ili neželjenom verbalnom uznemiravanju, nitko u vojsci ne govori"

Arhivska fotografija

 Goran Mehkek/Cropix

Ozbiljne optužbe za spolno uznemiravanje u sustavu Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH). Jednog od vojnih zapovjednika prijavila je časnica Hrvatske vojske, doznaje Dnevnik Nove TV.

''Vojna policija kojoj je časnica sve prijavila istražuje slučaj. Prethodno je o tome obavijestila i supruga. I zlostavljač i žrtva navodnog uznemiravanja, doznajem, na dužnostima su na Hrvatskom vojnom učilištu'', doznaje Ivana Pezo Moskaljov.

''Radi li se o fizičkom ili neželjenom verbalnom uznemiravanju, nitko u vojsci ne govori. Po prijavi se još postupa. I časnica i prijavljeni brigadir tek trebaju biti ispitani'', objasnila je Pezo Moskaljov.

''U Ministarstvu obrane očekuju da ih načelnik Glavnog stožera izvijesti što su utvrdili. Očekuju da se poduzmu i određene stegovne radnje. Neslužbeno mi je potvrđeno da se u slučaj uključilo i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske'', istaknula je reporterka.

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), MORH i MUP istraživali su i ovakve slučajeve. U istraživanju je sudjelovalo 150 muškaraca i žena koji rade i usavršavaju se u oružanim snagama.

''Trećina je bila izložena nekom obliku diskriminacije, međutim, tome su značajnije bile izložene žene nego muškarci, a one su izloženije i kad je u pitanju mobbing, uznemiravanje, različitim oblicima nasilja… No, manje od 11 posto njih prijavljuje takvo neželjeno ponašanje, a razlog je to što ne vjeruju sustavu'', upozorila je Pezo Moskaljov za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2021 21:04