HRVATSKA PROTIV ARKANOVE UDOVICE

Ceca ujedinila ljevicu i desnicu: Nećemo Arkanovu udovicu u Zagrebu

Stav o nastupu Cece u Maksimiru jedino nisu, barem javno, zauzeli u vladajućem HDZ-u
 Srđan Vrančić/CROPIX

ZAGREB - Policija najvjerojatnije neće dozvoliti nastup Svetlane Cece Ražnatović jer ga smatra visokorizičnim. To znači da će, neslužbeno doznajemo, odbiti izdati radnu dozvolu.

Budući da se radi o stranoj državljanki, bez te dozvole ne može nastupati u Hrvatskoj. U zagrebačkoj policiji tvrde da se definitivno radi o koncertu visokog rizika.

Opravdane sumnje

- To znači da postoje opravdane sumnje da će biti većih okupljanja, pa čak i nereda. U tom slučaju možemo spriječiti održavanje koncerta - tvrde u policiji, dok u gradskoj upravi, vlasniku stadiona u Maksimiru kažu da se koncertu neće protivi ako MUP izda dozvolu za održavanje.

Kako bilo, Ceca je uspjela ono što dugo nitko nije - ujediniti ljevicu i krajnju desnicu, točnije SDP i HSP.

- Iskreno, prva pomisao kada sam čula za to je - Hrvatska tone! Ako ona može napuniti Dinamov stadion sa 60.000 ljudi, onda stvarno ne znam kamo sve to ide. To mislim i sa stajalište glazbe koju ona pjeva te činjenice tko je ona i tko joj je bio suprug. Dakle, tonemo i u kulturnom i u vrijednosnom smislu. Ako mladi ipak nahrupe na taj koncert, moramo se zapitati koju im poruku šaljemo - jasna je Milanka Opačić (SDP).

- Ako situacija bude išla u smjeru da će se koncert održati, organizirat ćemo se i iskazati protivljenje. Hoće li to biti prosvjed ili nešto drugo, još ćemo se dogovoriti - kaže Daniel Srb, čelnik Hrvatske stranke prava.

Deklarirana četnikuša

Nejasan je ostao HDZ. Andrija Hebrang je nakon koncerta Lepe Brene za eventualni Cecin nastup u Zagrebu rekao da “nikad ne bi zabranjivao kulturnu suradnju”, no jučer je, kao i drugi istaknutiji predstavnici stranke, bio nedostupan za izjavu.

Braniteljske udruge regirale su u rasponu od rezignacije činjenicom da je “u Hrvatskoj sve moguće” do najava radikalnih poteza.

- Supruga ratnog zločinca i deklarirana četnikuša nema što tražiti u Hrvatskoj. Koncert Lepe Brene u Areni, čiji pristup Domovinskom ratu nije ništa drugačiji od Cecina, nažalost nismo uspjeli spriječiti, ali vjerujte mi da ovaj hoćemo. Ni pod koju cijenu nećemo dopustiti da održi koncert u Zagrebu niti bilo gdje u Hrvatskoj - najavila je Slavica Hruškar, čelnica Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih.

Josip Đakić, predsjednik Hvidre, odbrusio je da ne želi komentirati mogućnost održavanja tog koncerta.

Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, slaže se sa SDP-om da bi to bio kraj za Hrvatsku.

Gotova stvar

- Ako država i policija daju dozvolu za održavanje koncerta, to je gotova stvar. Branitelji tu ne mogu ništa jer su toliko razjedinjeni da ih ni Cecin dolazak ne bi mogao ujediniti. Jedna naša proslavljena pjevačica govorila je da nikada neće kročiti u Srbiju, pa je nedavno tamo nastupala. Što reći nakon toga - pita se Pšenica.

Cajke pušta 120 postaja u Hrvatskoj

U Zagrebu postoji 15 narodnjačkih klubova, a u županiji svako naselje ima jedan do dva kluba u kojem se vrte narodnjaci i nastupaju folk-zvijezde. Ista je situacija i s ostalim hrvatskim gradovima i mjestima. Ipak, manje ih ima Istri i Primorju. Što se radiopostaja tiče, ni jedna nije potpuno posvećena tom žanru. Ipak, cajke su nacionalnoj razini zastupljene u programu Narodnog radija, a u Zagrebu to čini još pet postaja. U ostatku države čak 48 0d 114 lokanih radijskih postaja redovito pušta taj žanr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:57