SMIJENJENI RAVNATELJ

Čečura pisao Fuchsu: ‘Djelovanje skupine neradnika započelo je kad sam dirnuo u osinje gnijezdo‘

‘Tražim od Vas kao ministra da regulirate (ne)rad svih onih koji u procesu ne djeluju na dobrobit učenika i njihovih roditelja‘
Želimir Čečura
 Bruno Konjevic/Cropix

Bivši ravnatelj zagrebačke XIII. gimnazije Želimir Čečura neobičnim pismom objavljenim na Facebook stranici škole obratio se ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, koji ga je nedavno smijenio s pozicije.

Čečura je smijenjen nakon što je prosvjetna inspekcija utvrdila bitne povrede propisa pri otkazivanju i sklapanju radnih odnosa. Predmet je Ministarstvo proslijedilo sektoru kriminalističke policije zbog mogućeg kaznenog djela zlouporabe ovlasti. Prethodno su pojedini djelatnici gimnazije mjesecima upućivali prijave o ponašanju ravnatelja Čečure Ministarstvu, Gradskom uredu i sindikatima.

Kako stoji u jednoj od njih, neke od rečenica bivšega ravnatelja upućenih djelatnicima škole, su: Teško je od govana napraviti pitu, J… ću vam majku drškom od tave, Vi ste stoka krupnog i sitnog zuba.

Na upit Jutarnjeg jesu li istiniti citati o stoci, tavi i piti, Čečura je odgovorio:

- To su priče za malu djecu. Nikada nisam upotrebljavao takve riječi, naročito ne na službenim sastancima gdje se vode zapisnici. Pet nastavnika kontinuirano mi želi napraviti štetu. Imam posla s idiotima koji ne rade svoj posao, a ne mogu im ništa jer mi zakon to ne dopušta.

U ovoj državi postoji nešto što se zove zaštićeni medvjed, a to je funkcija sindikalnog povjerenika. Od rujna podnosim maltretiranje sindikata zbog djelatnika koji ne rade svoj posao, a ja ih kao poslodavac na to tjeram, izjavio je, Čečura koji je na čelu gimnazije bio punih 13 godina.

Njegovo pismo ministru prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine ministre Fuchs,

3. veljače 2021. primio sam dopis u kojem uskraćujete suglasnost za imenovanje ravnatelja XIII. gimnazije.

Dopis MZO-a od 27. siječnja 2021., nažalost, vrvi pogreškama koje su nedopustive za najvažniju instituciju u državi, a na čelu koje se upravo Vi nalazite. Nova postava Ministarstva zaduženog za cjelokupni odgojno-obrazovni sustav nije u stanju rješenje, i to od svega pet rečenica, napisati bez pogreške, a isti ti ljudi imaju obraza prozivati ravnatelje i nastavnike za neusporedivo bezazlenije sitnice. Zanimaju me posljedice za gospođu Batur i Šerepac koje su prilikom pisanja dopisa pogriješile ne samo ime predsjednice Školskog odbora već i jedno cijelo desetljeće. Kako Vaši suradnici misle pomoći Vam voditi sustav kad nisu sposobni napisati jedno jedino rješenje bez pogreške?! Naravno, 5. veljače 2021. MZO dostavlja novi dopis u kojem priznaje pogreške i u kojem se navodi da ostajete pri uskrati suglasnosti.

Međutim, daje se naslutiti da se iza obaju dopisa skrivaju neugodne činjenice i, duboko vjerujem, iza Vaših leđa dobro režirana akcija, posebice s obzirom na to da su mediji unaprijed znali rezultat natječaja za ravnatelja i da su napravili neviđenu hajku i na mene kao osobu i na čelnu funkciju koju još uvijek obnašam. Vama se pripisuje da ste medijsku kuću informirali o tome da je protiv mene podnesena kaznena prijava za zlouporabu položaja i ovlasti, što je izazvalo nezapamćenu medijsku hajku. Ključno je pitanje prema čijem nalogu.

Osim toga, neshvatljivo je da se hrvatska policija bavi potencijalnom proceduralnom pogreškom te se postavlja isto pitanje: prema čijem nalogu? Također, u RH postoji presumpcija nevinosti, a Državno odvjetništvo, koliko mi je poznato, nije podiglo optužnicu protiv mene te sasvim sigurno, očekujem, ni neće. Također, zanimljivo je to da me ni gospodin Galinović temeljem svojeg inspekcijskog nalaza nije razriješio dužnosti iako ima te ovlasti. Tim je više prijava za zlouporabu položaja i ovlasti čudna, a još je čudnije ako je ta prijava uistinu došla iz Vašeg ministarstva.

Ovdje nije potrebno biti stručnjak da bi se zaključilo kako je djelovanje skupine neradnika članova obaju sindikata započelo onog trenutka kad sam – prema pravilima struke i štiteći instituciju u kojoj radim – dirnuo u „osinje gnijezdo“. Uvjerenja sam da postoji određena skupina neradnika u XIII. gimnaziji koja Vam, vjerujem, radi iza leđa te evidentno može raditi što joj je volja u suradnji s raznim Stipićima, Ribićima, Bujasima, Čelanima, Baturima, Šerepcima, Gerberima i Galinovićima.

Niste mi, nažalost, dužni obrazložiti svoju odluku jer je takav Zakon, stoga ću svoju zadovoljštinu tražiti na druge načine.

S obzirom na gore navedene činjenice, tražim od Vas kao ministra da regulirate (ne)rad svih onih koji u odgojno-obrazovnom procesu ne djeluju na dobrobit učenika i njihovih roditelja. Nakon svojeg 34-godišnjeg rada u našem sustavu shvatio sam da školstvom, nažalost, upravljaju razni lobiji, a pritom su, na moju veliku žalost, učenici – zbog kojih i postoji naš sustav – najmanje bitni.

Gospodine ministre, moje poslanje je završilo, no Vi imate, bez obzira na sve, priliku u svojem mandatu štititi učenike, roditelje te kvalitetne i radišne nastavnike! Sretno vam bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 07:27