NIŠTA OD OTKAZIVANJA

ČEHOK, ALI I ŠEF VARAŽDINSKOG HDZ-a, PROTIV ZABRANE BAJAGINOG KONCERTA 'Ne treba nam vijeće stručnjaka koje će propitkivati što je dobro, a što nije'

 
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok komentirao je u četvrtak zahtjev branitelja da se zabrani Bajagin nastup na ovogodišnjem Špancirfestu.

- Bajaga je nastupao dva puta u osam godina u Varaždinu. Nismo nikada imali protivljenja tom nastupu, niti negativne reakcije. Vjerojatno je to jeka onoga što se dogodilo u Karlovcu, ali Karlovac nije Varaždin, rekao je Čehok za N1.

Svoj stav o sutrašnjem koncertu na Facebooku je iznio i Damir Habijan, predsjednik varaždinskoga Gradskog vijeća i predsjednik varaždinskog HDZ-a.

- Nakon završetka Svjetskog nogometnog prvenstva i sjajnog rezultata naših vatrenih, brzo smo se vratili u hrvatsku zbilju. Podjele i rasprave o 41. i 45. sada su se preselile na glazbene izvođače. Kada bi se 50 posto energije koju pojedinci ulažu u guranje tema koje nemaju veze s 2018. uložilo na rješavanje stvarnih problema u Republici Hrvatskoj, sigurno bi nam bilo bolje, napisao je Habijan.

- Temeljno je pravo svakog da iznese svoje mišljenje o aktualnoj temi, ali odgovornost je izvršne vlasti da ne podliježe svakom pritisku i ne mijenja odluke ovisno o reakciji javnosti. U tome se razlikuju lideri od političara. S druge strane, zabrane nikada nisu donijele ništa dobro, niti u državi kao niti u obitelji. Ne treba nam vijeće stručnjaka koje će propitkivati što je dobro za državu ili grad, a što nije. Takav 'politički sustav' ima samo jedna država na svijetu. Okrenimo se 2018. i godinama pred nama, povijest ostavimo povjesničarima, kaže Habijan u objavi na društvenim mrežama.

Podsjećamo, otkazivanje koncerta zatražili su pripadnici 7. gardijske brigade 'Pume', nakon otkazivanja koncerta istog izvođača u Karlovcu na Danima piva.

- Mi kao branitelji borili smo se za slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku - demokratsku u smislu da svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje, da pjeva i sluša što želi, ali da se pritom poštuju drugi bez da ih se vrijeđa i ponižava. Nije nam namjera nametati neke zabrane, ali kao branitelji i građani imamo pravo na svoje stajalište, a još više na poštovanje kakvo imaju svi veterani u demokratskim zemljama. Smatramo kako je krajnje uvredljivo za sve Varaždinke i Varaždince, a posebice za hrvatske branitelje, organizirati nastup srpskog pjevača Momčila Bajagiča-Bajage koji je tijekom Domovinskog rata zajedno sa ostalim izvođačima iz Srbije otvoreno podupirao velikosrpsku agresiju na teritoriju međunarodno priznate Republike Hrvatske', poručili su branitelji u priopćenju, stoji u priopćenju 'Puma'.

Inače, Bajagi se pripisuje pjevanje četničkih pjesama u okupiranom Kninu, iako za to nema nikakvih dokaza. Pjevač je oduvijek poznat po svojim antiratnim stavovima i aktivno je sudjelovao u prosvjedima protiv Miloševićeve politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 18:52