HLADAN TUŠ

Čehok deprimiran nakon poraza, još uvijek je i ljutit: ‘Ta Facebook grupa je za sve kriva‘

Suradnici Radimira Čačića sad pretpostavljaju da će bivši župan aktivirati svoj saborski mandat i nastaviti s podrškom HDZ-u
Ivan Čehok
 Željko Hajdinjak/Cropix

Jutro nakon što je izgubio izbore za novi mandat gradonačelnika, Ivan Čehok, zvuči umorno. Poraz nije očekivao.

- Znao sam da će biti tijesno, ali bio sam siguran u pobjedu. Tako je kako je, val promjena koji se dogodio u cijeloj Hrvatskoj očigledno je zahvatio i Varaždin - kaže sada već bivši gradonačelnik Varaždina.

Profesor etike izgubio je poziciju gradonačelnika, ali sa svojom je listom prvi put ušao u Županijsku skupštinu, pa sada ima priliku sjediti u dva vijeća - gradskom i županijskom. Hoće li tu priliku, koja mu je zakonom omogućena, i iskoristiti, još ne zna.

- To ću još vidjeti, ali drago mi je što i dalje mogu sudjelovati u procesima važnim za grad. Nije mi bitno biti gradonačelnik, nego sudjelovati u procesima za bolji Varaždin - kaže.

Sam priznaje da su mu presudili glasovi iz stambenih naselja s velikim zgradama, a sve zbog visokih cijena odvoza otpada, valjda najvišima u Hrvatskoj.

Prljava kampanja

Zahvaljujući smeću, Varaždin je prvi put dobio jaku oporbu u vidu Facebook grupe Varaždinsko smeće. Grupa je iz prvotne rasprave o smeću, postala poligon za izražavanje svega čime su Varaždinci u svojem gradu nezadovoljni, a za što, zbog medija kojima posredno upravlja politika, nisu mogli javno progovoriti u lokalnim novinama i na portalima.

Iz grupe je pred izbore proizašla ozbiljna politička platforma Budimo grad, okupila veliki broj pristaša i izašla na izbore kao Kandidacijska lista grupe birača Dubravke Novak. Osvojili su četiri mjesta u Gradskom vijeću, za nekoliko desetaka glasova izgubili su u drugom krugu za gradonačelnika i time odradili najveći dio posla za malo suzdržaniji SDP.

Kad je Dubravka Novak ispala iz daljnjeg natjecanja za gradonačelnicu, a njezina lista, kao najveće iznenađenje, dobila četiri mandata, iz tabora Budimo grad indirektno su pozivali birače da u drugom krugu glasaju za SDP.

Sve strane varaždinskih izbora smatraju da je ovo bila najprljavija kampanja dosad. Žale se na to iz Budimo grad i SDP-a, zbog medijske blokade, ali i Ivan Čehok je ljut.

- Sustavno su nas nazivali kriminalcima i lopovima i stalno to ponavljali. Bez ijednog jedinog dokaza - kaže Čehok.

Saborski mandat

Istina je da mu se stalno spočitavala veza s kontroverznim Davorom Pataftom i da je na stranicama grupe Varaždinsko smeće objavljen niz karikatura s likovima njih dvojice u kontekstu grabeža.

Radimir Čačić se od izbornog poraza do zaključenja broja nije se javljao na telefon. Lani je na izborima dobio saborski mandat, no on je ostao župan, a u sabornici ga je zamijenila Natalija Martinčević, njegova specijalna savjetnica.

Čačićevi suradnici sada pretpostavljaju da će bivši župan aktivirati svoj saborski mandat i nastaviti s podrškom HDZ-u, kojemu je baš ruka Radimira Čačića bila presudna u formiranju većine. U Županijskoj se skupštini neće ništa promijeniti, samo se mijenjaju župani. HDZ-ov Anđelko Stričak mijenja Čačića, a Reformisti i HDZ jedni bez drugih u Skupštini ne mogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:03