ZAVRŠENO ISPITIVANJE

Čehok znao za istragu, ali je bogatašu Patafti prije 4 dana isplatio 7 milijuna gradskih kuna

Zbrinjavanje otpada, prodaja zemljišta, gradnja stanova - namještanjem tih poslova Patafti Čehok je oštetio Grad Varaždin. Čehok bi mogao biti osumnjičen i zato jer je varaždinski aerodrom iznajmio Patafti po cijeni manjoj od realne
Varazdin, 090611.Tijekom jutra obavljen je pretres kuce saborskog zastupnika i gradonacelnika Varazdina Ivana Cehoka. U medjuvremenu Mandatno imunitetno povjerenstvo donijelo je odluku da se skine saborski imunitet Cehoku. Nakon kuce pretres traje i u Gradskoj vijecnici.Na slici: Cehok izlazi iz kuce u pratnji Uskokovih istrazitelja.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / CROPIX

NOVO 10:50 >>>>>>>>>Jedan sat nakon što je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok doveden na ispitivanje, iz sjedišta USKOK-a izašla je njegova braniteljica Jasna Novak koja nije dala nikakvu izjavu.

USKOK sada mora odlučiti hoće li od suca istrage zatražiti Čehokovo zadržavanje u jednomjesečnom istražnom zatvoru. U tom slučaju danas će se održati ročište na zagrebačkome Županijskom sudu na kojemu bi se trebao pojaviti i Čehok.

9:40>>>>>>ZAGREB - Policija je jutros oko 9 sati u sjedište USKOK-a na ispitivanje dovela varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.

______________________________________________________________

ZAGREB - Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok ide u pritvor. Sabor je jučer na zahtjev DORH-a dao odobrenje da se Čehoku skine imunitet kako bi mogao biti lišen slobode radi određivanja pritvora i to radi udruživanja za počinjenje kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti.

Ivana Čehoka DORH, doznali smo, sumnjiči da je Grad Varaždin oštetio za najmanje 29 milijuna kuna i to namještanjem poslova svom dobrom prijatelju Davoru Patafti, odnosno njegovim trgovačkim društvima T7 Grupa i T7 Vis d.o.o. Radi se o poslovima zbrinjavanja otpada, zamjeni gradskog zemljišta, kao i kupnji zemljišta VIS-a za izgradnju naselja POS.

Utjecaj na svjedoke

Čehokovo pritvaranje DORH traži jer smatraju da bi s obzirom na položaj i ugled mogao utjecati na svjedoke, ali i da bi ostajanjem na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo.

Osim protiv Čehoka, DORH je u kolovozu 2010. pokrenuo istragu i protiv Davora Patafte te Tomislava Kezelja, direktora gradskog poduzeća Varkom, kao i protiv Narcise Huljev te Hrvoja Vojvode, inače nekadašnjeg gradonačelnika Varaždin.

I to zbog osnovane sumnje da su od prosinca 2008. do sredine 2010. zajednički omogućili da VIS-u bude namješten posao zbrinjavanja otpada. Posao je VIS-u dodijeljen iako su sva trojica znala da ta tvrtka ne udovoljava kriterijima niti da ima kapacitet za zbrinjavanje otpada. Osim toga, USKOK je tada tvrdio i kako su Čehok i Kezelj znali da je cijena od 137 eura po toni otpada znatno viša od prosječne i da će na kraju dovesti do povišenja cijena komunalnih usluga.

Čehok i Kezelj dali su VIS-u posao vrijedan 6,85 milijuna eura te su tako toj tvrtki dosad omogućili nezakonito stjecanje dobiti od 4,8 milijuna kuna, naveo je USKOK u svom nalogu lanjskog kolovoza.

Proširenje istrage

Istim nalogom Čehoka se sumnjiči da je iskoristio svoj položaj i ovlasti kako bi 14. svibnja 2009. potpisao ugovor o kupoprodaji i zamjeni nekretnina s VIS-om. Pojednostavljeno rečeno, gradsko zemljište u općini Brestje Čehok je zamijenio sa onim u općini Jelkovec u vlasništvu VIS-a, iako Gradu tamo zemljište uopće nije bilo potrebno. - A dotad postizane cijene na lokaciji Jelkovec bile su znatno niže od onih na lokaciji u općini Brezje, utvrdio je USKOK.

DORH i USKOK pripremili su i nalog o proširenju istrage oko slučaja zemljišta za POS. Čehok je, prema saznanjima USKOK-a, tražio da se u elaboratima znatno povećaju vrijednosti zemljišta koje je Grad kupovao za izgradnju stanova POS-a te je dogovorio da se POS gradi upravo na zemljištima u vlasništvu Pataftinog VIS-a.

Radi se o zemljištima koje je Grad plaćao više od 200 eura po kvadratu, dok su ga vještaci procjenjivali na 70 do 100 eura. Na taj način je Grad Varaždin, prema istražiteljima, oštećen za više od 2 milijuna eura.

Osim na Banfici, Čehoka se sumnjiči i da je na lokaciji Vilka Novaka od Pataftine tvrtke kupio 29.674 kvadrata, a na istoj lokaciji od Ekos holdinga 12.673 kvadrata zemljišta za POS. To zemljište je, sumnjiči USKOK, plaćeno od novca koji je Grad dobio od države za gradnju infrastrukture te ga nije smio koristiti za ništa drugo. Malverzacijama oko POS-a Grad je oštećen za više od šest milijuna kuna.

Inače, posebno je zanimljiva priča koja je procurila iz Gradskog poglavarstva Varaždina. U ponedjeljak, samo tri dana uoči uhićenja i 10 mjeseci nakon što je otvorena istraga protiv njega, Čehok je dao nalog da se Patafti isplati još sedammilijuna kuna.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. siječanj 2021 20:17