UGLEDNA AGENCIJA

'ČEKA IH NAJNEIZVJESNIJA SEZONA OD DOMOVINSKOG RATA' Reuters se raspisao o Hrvatskoj, spominju i Crnog labuda: 'Nadaju se da će zaraditi 4 mlrd. eura'

 
Plaža / Ilustracija
 Ivo Ravlic / CROPIX

Zasad tek nekoliko neustrašivih turista iz Europe vratilo se na slikovitu hrvatsku obalu, gdje se vlasnici jahti i kampova nadaju da će se s popuštanjem epidemioloških mjera priljev turista povećati u sljedećih šest tjedana, piše Reuters u uvodu teksta o stanju u hrvatskom turizmu.

'Crni labud' je među desecima jedrenjaka koji su još uvijek privezani u dalmatinskoj luci Krilo-Jesenice. Karantena koja je trajala šest tjedana počela se ublažavati krajem travnja, dva tjedna nakon što je sezona trebala početi.

- Nažalost, još uvijek smo zapeli ovdje čekajući prve goste, kaže za Reuters vlasnik Denis Grubiša. Njegova jahta može primiti 38 gostiju, a nada se da će prvi gosti početi pristizati krajem lipnja ili početkom srpnja.

- Čak bi me i desetak gostiju odjednom učinilo vrlo sretnim, poručuje Grubiša.

U blizini Splita, dva para iz Njemačke smjestila su se u kampu u Stobreču.

- Ne razmišljam o koronavirusu jer držimo dovoljnu distancu, rekao je jedan od njih.

Reuters podsjeća da turizam čini gotovo petinu hrvatskog BDP-a za koji vlada smatra da će se ove godine smanjiti za gotovo 10 posto. No, i dalje se nadaju da će zarada od turizma iznositi 4 milijarde eura, a kao glavni razlog navodi se dobro postupanje naše zemlje tijekom epidemije Covida-19. U Hrvatskoj je od Covida-19 preminula tek 101 osoba, piše Reuters.

- Za većinu naših gostiju dostupni smo automobilom, a sigurnosni standardi na našoj obali usklađeni su s preporukama stručnjaka, kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Hrvatska je ponovno otvorila svoju granicu sa Slovenijom i očekuje porast broja gostiju iz Austrije, Mađarske, Češke i Slovačke već početkom lipnja, dok kasnije istog mjeseca, piše Reuters, očekuje turiste iz Njemačke i Poljske.

Kamp Šimuni, na otoku Pagu, otvoren je 15. svibnja i jedan je od prvih koji su započeli najneizvjesniju ljetnu sezonu od Domovinskog rata.

- Do sada smo imali neke domaće goste i nekoliko njih iz Slovenije, rekla je Tena Hoti, koja je zadužena za kontakt s klijentima.

- Sada smo snažno usmjereni na to da se naši zaposlenici i gosti osjećaju sigurno, tvrdi Hoti.

Kamp koji inače privlači Austrijance, Nijemce i Talijane može ugostiti oko 4000 ljudi koji su u kampu smješteni u vlastitim vozilima, šatorima ili u bungalovima.

Zaposlenici nose maske, rukavice i vizire, zgrade se često dezinficiraju, a na ulazima je dostupan i dezificijens.

Od gostiju se traži da se drže najmanje 1,5 metar, pa čak i na plaži. Ondje bi zaposlenici trebali nadgledati situaciju kako bi se onemogućila prenapučenost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:03