VAKULINA PROGNOZA

Čeka nas iznadprosječno topla srijeda, a u sljedeća dva dana stiže mnogima neugodna pojava

U četvrtak i petak diljem Hrvatske bit će još nestabilnije, pri čemu će osim nerijetko obilne kiše na Jadranu nevolja biti i zbog jakog, mjestimice i olujnog juga

Zoran Vakula

 Neja Markicevic/Cropix

Ljudi osjetljivi na atmosferske promjene jamačno već slute novo razdoblje promjenjivijeg vremena, u kojem su pljuskovi i grmljavina već u srijedu mogući na sjevernom dijelu Jadrana i zapadnim krajevima unutrašnjosti. U četvrtak i petak diljem Hrvatske bit će još nestabilnije, pri čemu će osim nerijetko obilne kiše na Jadranu nevolja biti i zbog jakog, mjestimice i olujnog juga. Stoga uz mnogošto drugo - za razdražljivost, bezvoljnost i loše raspoloženje - možete kriviti i vrijeme, prognozira Zoran Vakula za HRT u prognozi u kojoj najavljuje - južinu.

Tijekom vikenda za većinu ipak malo povoljnije, ali nikome se ne može jamčiti suho. Premda neće biti jesenski oblačno i kišovito, nego promjenjivo, uz svakodnevna barem kraća sunčana razdoblja, temperatura zraka tijekom vikenda i početkom novoga tjedna sigurno će biti osjetno niža nego u prvom dijelu ovoga tjedna, u kopnenom području ponegdje skoro i za 10 °C. No vjerovali ili ne - to je za rujan primjerenije i "normalnije" od vrućine koju imamo ovih dana u mjesecu.

U srijedu će se još u većini istočne Hrvatskoj zadržati suho, prijepodne i prevladavajuće sunčano te razmjerno toplo, većinom čak i vruće. Vjerojatnost kiše povećavat će se prema kraju dana, osobito u gorju te zapadnoj Slavoniji i Podravini.

U središnjoj Hrvatskoj nestabilnije već oko podneva i poslije, pri čemu je najveća vjerojatnost pljuskova s grmljavinom uz granicu sa Slovenijom. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će oko 16 stupnjeva, a najviša poslijepodnevna od 29 do 31 °C.

I u gorskom području i na sjevernom Jadranu iznadprosječno toplo, ali uglavnom manje nego u utorak, uz osjetan, iako još ne i jak jugozapadnjak i jugo. Uz promjenjivu naoblaku malo kiše mjestimice može pasti već u noći i ujutro, a pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su poslijepodne u Gorskome kotaru, Istri i na riječkome području.

Sasvim suho vrijeme ne može se jamčiti ni u sunčanijoj i toplijoj Dalmaciji, posebice ne na njezinu sjevernom dijelu i u unutrašnjosti uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. No uz još dosta sunčanih sati, popodnevna temperatura zraka bit će od 28 do 31 °C, piše HRT.

Podjednaka i na jugu Hrvatske - u srijedu našem najstabilnijem i najsunčanijem području, uz uglavnom slab vjetar i mirno ili samo malo valovito more.

Sljedeća tri dana većinu unutrašnjosti obilježit će porast jutarnje temperature zraka, ali i pad poslijepodnevne, povremeno uz kišu. Štoviše, pljuskovi s grmljavinom bit će česti, osobito u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Pritom mjestimice može pasti veća količina kiše u kratko vrijeme pa bi bilo dobro očistiti odvodne kanale.

U četvrtak i petak i u mnogim mjestima na Jadranu vrlo je velika vjerojatnost za obilnije pljuskove praćene grmljavinom, pa i nevere, a nevolje bi nekima moglo prouzročiti i jako jugo, gdjekad vjerojatno i olujno, posebice u četvrtak. U subotu malo mirnije i manje toplo, ali i dalje promjenjivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:38