ŠEF HALMED-a

‘Čekat ćemo odobrenje EMA-e, ali paralelno ćemo istražiti mogućnost izvanrednog uvoza Sputnjika V‘

Ovo cjepivo može biti skladišteno oko 6 mjeseci, kaže Tomić i dodaje da postoje podaci o 91-postotnoj učinkovitosti cjepiva Sputnik V
Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a
 Davor Pongracic/Cropix

Ravnatelj Hrvatske agencije za lijekove Siniša Tomić gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o mogućoj nabavi ruskog cjepiva. U tome će ključnu ulogu imati upravo HALMED, nakon što cjepivo prođe regularni postupak. Najprije ga mora ocijeniti Europska agencija za lijekove, a onda mora proći i odobrenje Europske komisije. U izvanrednim situacijama HALMED može dati suglasnosti za pojedine serije cjepiva, uz potrebnu dokumentaciju od proizvođača.

- Čekat ćemo odobrenje EMA-e, ali paralelno ćemo istražiti mogućnosti izvanrednog uvoza, rekao je Tomić i pojasnio da se suglasnost može izdati vrlo brzo nakon dostavljene dokumentacije.

- Ovo cjepivo može biti skladišteno oko 6 mjeseci, kaže Tomić i dodaje da postoje podaci o 91-postotnoj učinkovitosti cjepiva Sputnjik V. Ispitivanje učinkovitosti tog cjepiva na britanski soj koronavirusa još uvijek traje.

Zahtjev za rusko cjepivo HALMED još nije primio, no Tomić kaže da ga očekuje uskoro. Odluka će ovisiti o kvaliteti podataka koje će dobiti, u roku od mjesec, mjesec i pol.

Zahtjev za odobrenje u Hrvatskoj je predan za cjepivo Johnson&Johnson, kaže Tomić i dodaje da se 11. ožujka očekuje mišljenje agencije.

Kada je riječ o cijepljenju u Hrvatskoj, do sada je prijavljeno ukupno oko 800 sumnji na nuspojave za sva tri cjepiva. Od toga se oko 760 odnosi na Pfizerovo cjepivo, 30-ak na Modernino i 12 na cjepivo AstraZenece. Ipak, većina nuspojava su blage, a od težih nuspojava zabilježeni su osip i urtikarija, rekao je Siniša Tomić za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:07