SVJETLANA TIHANOVSKA

Čelnica bjeloruske oporbe stigla u Zagreb: ‘Hrvati i Bjelorusi dijele borbu za neovisnost protiv diktature‘

‘Bjeloruski vojnici ne žele sudjelovati u ovom ratu. Ne vidimo Ukrajince kao svoje neprijatelje‘, rekla je Tihanovska

Svjetlana Tihanovska i Gordan Grlić Radman

 Vanesa Pandzic/Cropix

Treba razlikovati bjeloruski narod koji se protivi ratu u Ukrajini od ‘poslušnog‘ režima Aleksandra Lukašenka, kazala je u četvrtak u Zagrebu čelnica bjeloruske oporbe u egzilu Svjetlana Tihanovska, kojoj je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman obećao podršku Hrvatske u njezinim „demokratskim naporima“.

„Veselimo se daljnjoj suradnji i možete računati na podršku Hrvatske vašim demokratskim naporima“, kazao je Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za medije s Tihanovskom.

image

Gordan Grlić Radman

Vanesa Pandzic/Cropix

Tihanovska se kandidirala protiv dugogodišnjeg bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima u kolovozu 2020.

Nakon službene objave Lukašenkove pobjede, u zemlji su izbili veliki prosvjedi zbog, kako smatraju oporba i zapad, namještenih izbora, a Tihanovska, koja je stajala na čelu prosvjeda, ubrzo je protjerana iz zemlje.

„Iznimno poštujemo napore koje Tihanovska ulaže u borbu za demokratsku budućnost bjeloruskog naroda, što mi u Hrvatskoj vrlo dobro znamo i razumijemo jer smo i sami prije više od 30 godina branili našu slobodu“, istaknuo je Grlić Radman.

„Hrvatska daje snažnu podršku demokratskim snagama“, dodao je.

Od Hrvata možemo puno naučiti

Tihanovska se zahvalila na podršci „demokratskoj Bjelorusiji“.

Poručila je kako je potrebno razlikovati „bjeloruski narod od režima“, dodavši kako je vlast odgovorna za to što Rusija koristi bjeloruski teritorij u ratu protiv Ukrajine, iako se tomu protivi stanovništvo.

Smatra kako Hrvati i Bjelorusi dijele „borbu za neovisnost protiv diktature“.

„Možemo puno naučiti od Hrvata“, kazala je.

image

Svjetlana Tihanovska

Vanesa Pandzic/Cropix

Naglasila je kako je važno da Hrvatska izdaje vize bjeloruskim državljanima jer je Bjelorusija „postala veliki zatvor i važno je da ljudi imaju priliku napustiti zemlju i nastaviti svoju borbu“.

Bjeloruski partizani

S Grlićem Radmanom je razgovarala o stipendijama za studente, pomoći bjeloruskoj dijaspori, jačanju Lukašenkove izolacije te o tome „kako pomoći bjeloruskim partizanima i dobrovoljcima“, kazala je Tihanovska.

Na pitanje novinara da pojasni na što konkretno misli, Tihanovska je kazala kako su „bjeloruski partizani“ sudjelovali u sabotažama željeznica na početku invazije na Ukrajinu te su usporavali protok ruskih postrojbi.

Trenutno pak „pažljivo prate“ kretanje ruskih snage i opreme pa „pružaju informacije našim ukrajinskim prijateljima“.

Što se tiče pomoći, rekla je da se to odnosi na „tehničku pomoć, podršku obiteljima“.

image

Svjetlana Tihanovska i Gordan Grlić Radman

Vanesa Pandzic/Cropix

Lukašenko neće izravno u rat

Trenutno Bjelorusija ne sudjeluje vlastitim snagama u ratu s Ukrajinom, iako ruska vojska koristi njezin teritorij za napade na Ukrajinu.

Tihanovska ne vjeruje da će u tome doći do promjene jer je trenutno Lukašenko „vrlo poslušan“ i „vrlo jeftin“ Putinov saveznik, a obojica znaju da će sudjelovanje bjeloruskih snaga u ratu „destabilizirati situaciju u zemlji“.

„Bjeloruski vojnici ne žele sudjelovati u ovom ratu. Ne vidimo Ukrajince kao svoje neprijatelje. Uvijek smo bili prijateljske zemlje. Lukašenko je marioneta, Putinov vazal. On zna da bjeloruska vojska ne želi poginuti za uzurpatore“, kazala je.

S Tihanovskom će se kasnije u četvrtak sastati hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 05:17